16/08/2018 | 01:21
You are here:  / Seznami / TV / Najboljše TV serije pod soncem

Najboljše TV serije pod soncem

Z lahkoto trdimo, da so TV serije trenutno svetlobna leta pred filmi, kar očitno ugotavlja tudi Hollywood, ki hoče vse uspešne filme sčasoma spremeniti v miniserije. Kakorkoli, vsako leto na trg pride toliko oddaj, da nastane bel šum, v katerem je težko najti dobro robo. Nekatere serije obljubljajo novo generacijo zabave, pa jim po nekaj delih spodleti, druge tiho zgradijo zvesto občinstvo, tretje pa so rojene kot orjaške zvezde in prav takšne tudi umrejo. Med serijami, ki sem jih doslej pogledal, sem izbral peščico najboljših in s težkim srcem nekatere tudi izpustil. Kriterij je, logično, povsem subjektiven, a v večini primerov se je izkazalo, da na seznamih z ocenami tudi sicer kotirajo visoko. Seznam se bo gotovo sčasoma razširil, v komentarjih pa povejte, če sem katero po krivici izpustil, kar bo pomenilo, da si jo še ogledam.

Seznam sem razdelil na dve kategoriji: drama in komedija. Tu so najboljše TV serije.

The Wire (HBO)

the-wire

Verjetno ni človeka, starega med 15 in 60 let, ki ni slišal za Skrivno navezo. Predvsem zato, ker vsi, ki so jo videli, hitijo svojim prijateljem najedat, da jo morajo nemudoma pogledati. Vem, ker to sam počnem. Lepota te, v osnovi detektivsko-policijske serije, je v njenem počasnem in preudarnem razvijanju zgodbe in likov. Slednjih je malo morje in vsak je pomemben za zgodbo. Pet sezon zgodbo lepo zaključi in vsaka izmed sezon ima svojo temo (šolstvo, mediji, …), z eno glavno zgodbo: boj med premalo plačano policijo in iznajdljivimi preprodajalci droge v Baltimoru. Naj se ponovim: oglejte si to serijo. Če mi ne verjamete, naj vas v pol ure prepriča Charlie Brooker.

Breaking Bad (AMC)

breaking-bad

In če že govorimo o serijah, o katerih oboževalci ne utihnejo (še ena nas čaka v nadaljevanju), je treba omeniti trenutno najbolje ocenjeno TV serijo v zgodovini, Kriva pota. Batmanovska krilatica “bodisi umreš junak ali pa živiš dovolj dolgo, da postaneš zlikovec,” bi najbolje opisala serijo, v kateri pohlevni profesor kemije, ki mu postavijo diagnozo raka, postane zločinski veleum in najmočnejši narko-kralj ameriškega jugozahoda. Zgodba je temačna, a z dovolj dobrega humorja, da tega ne opazimo. Zadnja epizoda je bila za moje pojme ena najboljših zaključkov TV serij.

The Sopranos (HBO)

the-sopranos

Serija, ki je začela tretjo zlato dobo ameriške TV drame, bi morala biti na prvem mestu, a se dogovorimo, da si ga deli s prejšnjima dvema oddajama. Tony Soprano je s svojo shizofrenijo (neusmiljen morilec, ki hodi k psihiatru in bi za svojo družino storil vse) podrl vse klišejske arhetipe o sodobnih mafijcih. Neuničljivi Don Corleone je prestol prepustil bolj človeškemu, četudi pošastnemu, poglavarju mafijske družine v New Jerseyu, ki se uradno ukvarja s prevažanjem smeti. Dinamika med liki, igra in zgodba so vrhunski in upam si trditi, da si jo bodo mnogi ogledali vsaj še enkrat. Med drugim omenijo tudi Slovenijo in naše vojne dobičkarje. In nehajte upati: Tonyja ni več.

Gomorrah (Sky)

Gomorra je edina italijanska serija na seznamu, a kako si zasluži svoje mesto! Nekateri ji pravijo “italijanski The Wire”, mi pa ji rečemo “najboljša stvar, ki so nam jo dali Italijani”. Zgodba govori o mafijski družini Sevastano, ki obvladuje del Neaplja. Sesuti jo hočejo od zunaj, a sovražnik se nahaja med njimi. Serija je fantastično posneta, scenaristi so geniji, južnjaška italijanščina pa je pesem za uho. Če niste prepričani, preberite tole.

Westworld (HBO)

westworld

Westworld, osnovana na istoimenskem filmu Michaela Crichtona, je znanstveno-fantastični vestern, ki pripoveduje zgodbo o futurističnem lunaparku, kjer petičneži lahko doživijo brezpravnost divjega zahoda v prvi osebi. Westworld je kraj, kjer lahko počneš, karkoli se ti zahoče, brez posledic. Razen za “gostitelje”, ki naj bi bili brezčutni roboti. A že v prvi epizodi nam obelodanijo, da stvari ne bodo dolgo takšne, kot so si jih zamislili ustvarjalci lunaparka. Serija je zastavljena epsko, zgodbo pa sta Jonathan Nolan in njegova soproga Lisa Joy (skupaj s Halley Wegryn Gross) prepletla skozi neverjetne dialoge, fantastične premise, osupljivo igro, nepričakovane preobrate in neverjetne znanstveno-fantastične ideje. Poleg Evan Rachel Wood in Thandie Newton, ki sta stopili v čevlje glavnih junakinj, v seriji igrata tudi kultna igralca z velikih platen, Anthony Hopkins in Ed Harris. In zelo lepo je bilo spet videti Sidse Babett Knudsen iz Borgen. Našli smo pet razlogov, zakaj je to ena najboljših serij leta 2016.

Happy! (SyFy)

Happy! je težko opisati z eno besedo, saj je hiperaktivna (hvala, Brian Taylor), ultra-nasilna stripovsko visoko-oktanska črna komedija, ki ne bi bila črna le, če bi izumili še temnejšo barvo. Narejena po stripu Granta Morrisona, osem nepopisno zabavnih epizod pa pripoveduje zgodbo bivšega newyorškega detektiva (Christopher Meloni), ki svoj kruh ta hip služi kot plačani morilec. Po srčnem zastoju spozna majhnega in modrega samoroga (Patton Oswalt), ki se izkaže za navideznega prijatelja detektivove hčerke, za katero ni vedel. Punčko je namreč nekdo ugrabil, samorog pa detektiva prepriča, da jo najde. Sledi brutalni vrtinec v globino človeške pokvarjenosti, grafičnega nasilja, črnega humorja in odlične igre. Kdor se je odločil za to krvavo mešanico akcijske norije in magičnega realizma, je zadel žebljico na glavico.

Game of Thrones (HBO)

game-of-thrones

Dolgo je trajalo, da sem preveril, zakaj so vsi tako navdušeni nad ekranizacijo izjemno popularne knjižne serije Igra prestolov. In vredno je bilo. Svet, v katerem se odvija zgodba, je okruten in neusmiljen, liki pa bodisi občujejo med seboj ali pa se pobijajo. A to je le površna obnova. Pod tem se skriva družbenokritična paralela današnjemu svetu in čudovita obnova evropske zgodovine. Podrobnosti, katerim so se ustvarjalci posvetili in fantastični igralci so razlog za spremljanje serije, če vas že zgodba in zmaji ne prepričajo. Pa bi vas morali.

True Detective (HBO)

true-detective

Pravi detektiv je nekaj mesecev pred svojo premiero obljubljal, da bo najboljša serija leta 2014. In je tudi bil. Woody Harrelson in Matthew McConaughey sta iz filmskega sveta prestopila na domače HD ekrane in nas popeljala v temačen in magičen svet ameriškega juga, kjer je vsaka senca lahko hudič in vsaka pokveka morilski pedofil. Medtem ko se detektiva borita z lastnimi demoni (libido in alkohol), poskušata rešiti desetletja stare umore. Pripoved skače skozi tri desetletja, a ker je serija tako mojstrsko posneta, gledalec ni zmeden niti za trenutek. Da o mitologiji, ki je bila v zgodbo podtaknjena za hec, niti ne govorimo. Druga sezona je klonila pod nekaterimi kritikami prve sezone in dobila vsiljene popravke, zaradi česar je trpela zgodba. Nekateri jo hvalijo.

House of Cards (Netflix)

house-of-cards

Kevin Spacey je v mojem slovarju igralsko božanstvo, ki si Olimp deli le s peščico. Ko je Netflix napovedal predelavo britanskega izvirnika in za glavno vlogo postavil Spaceya, sem vedel, da se ustvarja zgodovina televizije. Ko so celotno sezono objavili naenkrat in gledalcem omogočili ogled na dušek, so svet televizije obrnili na glavo. Zgodba govori o pokvarjenem politiku, ki se počasi, a vztrajno vzpenja po prehranjevalni verigi Washingtona. Medtem ko lepo poskrbi za svoje zveste prijatelje, pa ljudi, ki mu stojijo na poti, brez pomisleka uniči. In ko si ogledate obe sezoni, boste videli, da Frank Underwood (dotični politik) napiše novo definicijo besede uničiti.

Fargo (FX)

fargo

Fargo bratov Coen je bil gotovo najboljši film leta 1996 in gotovo med desetimi najboljšimi desetletja. Letos sta se odločila, da podobno zgodbo spravita v deset delov dolgo mini-serijo, kar je bila, roko na srce, drzna odločitev. Če je tvoj oče silno spoštovan človek, od tebe pričakujejo ogromno. A televizijski potomec filma Fargo je presegel vsa pričakovanja. Črna komedija, o kateri sem vas prepričeval pred meseci, je istočasno brutalno nihilistična in čudovito optimistična. Uveljavljeni igralci znova pokažejo, zakaj jih imamo radi, tisti neznani pa si ustvarijo popolne temelje za nadaljnjo kariero. Serija pripoveduje zgodbo, ki naj bi se zgodila leta 2006 ki je povsem izmišljena (hvala, Manca:): nomadski plačanec sreča ubogega zavarovalniškega agenta in kratek pogovor vodi v gore trupel, reke krvi in nepredstavljiva izdajstva. Druga sezona ima povsem drugo zgodbo in zasedbo, a je preko nekaterih likov povezana s prvo sezono, akoravno je postavljena v sedemdeseta. Ravno tako brutalna in ravno tako odlična. Lahko bi rekli, da je še boljša.

Mad Men (AMC)

mad-men

Oglaševalci so serija, ki jo ljudje radi sovražijo. Predvsem zato, ker naj se ne bi nič posebnega zgodilo. A treba jih je popraviti. Četudi serija ni eksplozivna in polna preobratov, ustvari zapeljivo nostalgičen svet šestdesetih, v kateri so vsi navidezno lepi, a ultimativno v mukah. Nič ni takšno, kot je videti in čeprav da serija občasno občutek, da gledamo limonado, se nam odlična igra takoj odkupi. Poleg tega ima gledalec ves čas občutek, da je vsak prizor nabit s simboli, ki jih mora še odkriti, četudi temu ni vedno tako. Predvsem blesti glavni igralec, Jon Hamm (odličen podcast z njim), ki igra sebi povsem drugačen lik – skrivnostnega oglaševalskega genija, Dona Draperja, ki iz sezone v sezono razkrije svoje temne skrivnosti.

Suburra (Netflix)

Izpod peres ljudi, ki so ustvarili kultno serijo Gomorrah, je jeseni 2017 prišla kriminalka/politični triler, ki v Rimu prepleta prebrisane mafijce, pohlepne politike in pokvarjene cerkvene dostojanstvenike. Vsi imajo isti cilj in prej ali slej vsi drug drugemu mešajo štrene. Serija je posneta po knjigi in je neke vrste predzgodba filmu iz leta 2015 (isti glavni igralec).

Stranger Things (Netflix)

stranger-things

Stranger Things je svet obnorel v istem hipu, ko je prišel na Netflix. Nostalgija po osemdesetih, nadnaravne moči, pokvarjene vladne agencije na tri črke, odlična igra in fantastična glasba. Nenavadnih stvari v Stranger Things je več: izginotje prijatelja, grozljiva pošast v gozdu, skrivnostna vladna stavba ob mestecu in utripajoče luči. Pravzaprav ne smem povedati preveč, ker je napeto potovanje skozi osem epizod ene najboljših miniserij leta 2016 še bolj zabavno, če ne veste preveč o zgodbi. Kdor si jo je že pogledal, pa lahko preveri najbolj zanimiva dejstva o seriji.

The Crown (Netflix)

the-crown

V začetku novembra je Netflix lansiral novo serijo v desetih delih, The Crown. Serija spremlja življenje in kraljevanje britanske kraljice Elizabete II. Gre za eno najdražjih serij, saj so stroški produkcije ocenjeni na vrtoglavih 100 milijonov funtov. A upravičeno. Relativno neznana igralka Claire Foy trenutno britansko monarhinjo odigra fantastično, scenarij je umetnost sam zase, John Lightow igra Churchilla, kraljeva angleščina je balzam za uho, zgodba je raziskana do obisti, pa še vsi so olikani in elegantni. Ustvarjalci načrtujejo šest sezon po deset epizod, kjer vsaka sezona obdela eno desetletje kraljevanja dotične kraljice. Tu so razlogi, zakaj si serijo nujno oglejte.

Peaky Blinders (BBC 2)

peaky-blinders-header

Ko je vojne konec, ljudje pogosto pozabijo na svoje vojake. To je vidno danes v ZDA, še bolj pa se je to videlo po prvi svetovni vojni. A mladeniči v Birminghamu so točno vedeli, kaj bodo počeli, ko bodo odložili kraljeve puške. Poprijeli bodo po svojih puškah in služili z nečednimi posli. V prvi sezoni nam odlična Cillian Murphy in Sam Neill predstavita igro mačke in miši med uličnimi tolpami in policijo, kjer je vse dovoljeno. V drugi sezoni pa se nam predstavi nov zločinec, ki ga igra Tom Hardy. Točno tako.

Narcos (Netflix)

narcos-header

Pablo Escobar od svojih “podvigov” neprestano buri našo domišljijo. O njem so bile napisane pesmi, knjige in številni filmi (spomnimo se filma Blow iz leta 2001). Najnovejša in najboljša ekranizacija tega neusmiljenega narko-mafijca prihaja iz Netflixa. 30 milijard dolarjev težkega kriminalca igra neponovljivi brazilski igralec Wagner Moura, serija pa je neskončen tobogan nasilja, prevar in belega prahu.

Mr. Robot (USA Network)

mr-robot-header

Gospod Robot je bil lepo presenečenje lanskega leta, saj je hekerje, anonimne “borce za pravičnost” ter digitalne anarhiste prikazal zvesto resničnosti. (Brez piskanja in hekanja v obliki besnega udrihanja po tipkovnici, torej.) Zgodba govori o Elliotu, mladem računalničarju, ki se ponoči ukvarja s hekanjem. Ko sreča skrivnostnega anarhista z nadimkom Mr. Robot, pade v krut boj z obstoječo strukturo moči, cilj te nove druščine pa je spremeniti svet. A kot vedno tudi tu ni vse tako kot je videti sprva.

Sons of Anarchy (FX)

sons-of-anarchy

Sons of Anarchy velja za eno najbolj krvavih TV serij (če odmislimo Game of Thrones) in najboljši prikaz motorističnih tolp v ZDA. Medtem, ko na čase zaide v sentimentalnost, pa nas vedno povleče iz nje brutalno nasilje in nepričakovani preobrati. Jackson Teller je mlad tolpaš, katerega oče je ustanovil motoristično društvo SAMCRO. Ker mu ni všeč način dela trenutnega šefa (očima), postopoma obrne smer proti zakonitim poslom. Serija blesti predvsem zaradi močnih ženskih likov in akcije, njen podnaslov pa bi se lahko glasil “Kaj vse smo pripravljeni storiti za svojo družino in tovariše.”

Preacher (AMC)

preacher-header

AMC je že večkrat zadel žebljico na glavico (Breaking Bad, Mad Men, The Walking Dead, The Night Manager) in s Preacher ni nič drugače. To si upam trditi po le štirih epizodah prve sezone. Predvsem zato, ker drugače ne more biti: strip, na katerem temelji serija, je brutalno in neusmiljeno dober, izbrana igralska zaseda pa dobro ve, kaj dela. Še na kratko o zgodbi: Jesse Custer poskuša biti dober pastor manjšemu mestecu v Teksasu, ko ga zadanejo tri stvari: božji glas, s katerim lahko ljudem ukaže kar hoče; 119 let star vampir z Irske, Cassidy, ki je neverjetno všečen lik; ter dekle iz zločinske preteklosti, Tulip, ki je istočasno ena najboljših ženskih likov zadnje čase. Če vas nisem prepričal, so tu dodatni razlogi.

Sherlock (BBC)

sherlock

Sherlock Holmes, najslavnejši detektiv na obli, je od svojih začetkov dobil nešteto uprizoritev, a najnovejša (britanska) je gotovo najboljša. Benedict Cumberbatch fantastično odigra ego-ekscentričnega detektivskega Wunderkinda, a še bolj je treba pohvaliti Martina Freemana, ki igra tudi v Fargu. Čudovito britanski stil snemanja in odlični preobrati v osnovi detektivsko proceduralko spremeni v vrtiljak akcije in ugank, ki starega detektiva znova osvežijo in približajo novim generacijam. Tudi to, da je bil tako izvirni Watson kot tudi sodobni veteran vojne v Afganistanu.

Luther (BBC)

luther

BBCjevo psihološko dramo, oziroma njenega protagonista, Johna Lutherja, lahko opišem z dvema besedama: sila narave. Neponovljivi Idris Elba (Stringer Bell iz The Wire) je londonski detektiv, ki ga preganjajo demoni, njegove metode pa so največkrat nasilne in nezakonite. Službi je posvečen stoodstotno, kar terja svoj davek – a nekdo mora loviti največje norce londonskega podzemlja, ne? Če so vam všeč temačne angleške serije, si morate serijo nujno ogledati. Sem omenil, da je Idris Elba naravnost fantastičen?

Black Mirror (Channel 4, Netflix)

black-mirror-header

Charlie Brooker je znan po ostrem očesu in strupeni satiri, a nikoli ni bil tako učinkovit kot v seriji Black Mirror. (Črno zrcalo je aluzija na pametne telefone in tablice, ki služijo kot črno ogledalo, ko jih ugasneš.) V vsaki epizodi nam na britansko hladen in nepozaben način predstavi nov vidik sodobne tehnologije: sla po škandalih, neomejen spomin, lov na talente, nalaganje možganov v robote, vojaerizem, … Loti se tem, ki so ob globljem premisleku neprijetne, obenem pa zabavne, ko jih spremljamo na… črnem zrcalu.

Dexter (Showtime)

dexter

Ko je na naše ekrane prišel Dexter, smo se prvič po Sopranovih spraševali, zakaj navijamo za psihopata. Policijski forenzik, ki v prostem času pobija (preverjeno zlobne) ljudi, je sveža ideja, a priznati je treba, da se v zadnjih sezonah vse skupaj malce razvleče. Na začetku bi serijo postavil na stopničke, a zaradi limonadavosti proti koncu in medlemu finalu pristaja na repu. Michael C. Hall čudovito uprizori psihopatskega serijskega morilca in ravno zaradi njega si je vredno ogledati vse sezone.

Borgen (DR1)

borgen

Kdo je vedel, da izven ZDA in Velike Britanije še kdo dela odlične serije? Danski Borgen je razbil anglocentristični mit in nam pokazal, da celinska Evropa še obvlada pripovedništvo. Političarka Birgitte Nyborg se prebija po lestvi oblasti in obenem poskuša skrbeti za svojo družino. Medtem ko Hiša iz kart prikazuje brutalno ambicioznost politike, Borgen poskuša prikazati tudi človeški obraz oblastnikov, ki jih praviloma ne maramo. A Sidse Babett Knudsen je naravnost fantastična in včasih smo jezni nase, ker nam je nek politik sila všeč, četudi le izmišljen.

Oz (HBO)

oz

Ameriški zaporniški sistem je ogromna industrija in trenutno je zaprtih več kot milijon Američanov. Serija, v kateri srečamo mnogo znanih TV obrazov, se osredotoči na brutalni vsakdan v zaporu Oswald, kjer eksperimentirajo z različnimi metodami prevzgajanja najhujših zločincev. Tudi ta serija proti svojemu koncu trpi za limonadavostjo, a do druge polovice zadnje sezone je sila kvalitetna, brutalna in visceralna.

Six Feet Under (HBO)

six-feet-under

V moderni družbi je smrt in vse okrog nje velik tabu, a leta 2001 je Alan Ball (American Beauty) pozornost javnosti pred malimi ekrani usmeril prav na smrt. Zgodba se vrti okrog družine Fisher, ki vodi pogrebni zavod, ter okrog glavnih likov, ki se skozi črn humor in nadrealizem dotaknejo resnejših tem kot so medsebojni odnosi, nezvestoba, vera in minljivost. Vsaka epizoda se začne s smrtjo (na sto in en način), ki postavi ozračje celotne epizode. Najbolj vam bo verjetno znan Michael C. Hall, ki je svojo TV igralsko kariero začel prav v tej seriji, preden je leto po zaključku postal Dexter.

Grace and Frankie (Netflix)

grace-and-frankie-header

Kaj naj stori starejša gospa, ko ugotovi, da je njen dolgoletni soprog gej? Kaj naj stori druga starejša gospa, ko ugotovi, da je tudi njen dolgoletni soprog gej in zaljubljen v prvega gospoda? To je premisa fantastično simpatične serije Grace and Frankie, ki se ponaša z odličnim scenarijem in dialogi ter sanjsko zasedbo: Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen in Sam Waterson. Poleg vsega je tudi dokaz, da je lahko tridesetletnik tiho zaljubljen v skoraj 80-letno Jane Fonda.

The Shield (FX)

the-shield

The Shield je serija iz leta 2002, ki je nadgradila trend pokvarjenih policajev, ki barabe lovijo na svoj, ne ravno etičen način. Poleg gostov največjega kalibra (Glenn Close, Forest Whitaker, Franka Potente, …) je toliko bolj navdušujoča redna zasedba, ki jih mogoče bolj poznamo iz novejših serij. Ekipa detektivov se bori proti tolpam v Los Angelesu, glavni revolver pa je Vic Mackey (Michael Chiklis). Zakona se loteva na vse možne (nezakonite) načine in večino časa zapravi za skrivanje sledi ter zagovarjanje pred nadrejenimi. Poleg tega se mora boriti s propadajočim zakonom, uporniško hčerjo in avtističnima otrokoma, serija pa se dotakne tudi perečih tem kot je spolna nedotakljivost, istospolna usmerjenost in religija. Michael Chiklis je odličen v vlogi sile narave, vreden ogleda.

House MD (Fox)

house-md

House je istočasno služil kot renesansa zdravniške TV drame in presaditev čudovitega Hugha Laurieja v ameriško okolje. Mnogim bolj znan po humorističnih serijah na Otoku, mlajšim generacijam pa kot cinični, a genialni zdravnik Gregory House. Serija je pol medicinska proceduralka, pol raziskovanje skrivnostnega uma najboljšega zdravnika na TV. Vsake toliko se zamenjajo sodelavci in večji preobrat, da serija ne bi postala preveč dolgočasna. Proti koncu so ji očitali, da se že predolgo vleče in dejstvo, da nobena bolezen ni lupus. A priznati je treba, da je Hugh Laurie odličen kot vedno, primeri pa dovolj skrivnostni, da je vsaka epizoda napeta.


Monty Python’s Flying Circus (BBC)

monty-python

Vsak komik, ki je vreden dveh grošov, rad prizna, da so njegovi idoli fantje iz ansambla Monty Python. Svet lahko namreč delimo na čas pred njimi in po njih, saj so naredili pravo revolucijo v TV komediji, tako s serijo kot tudi filmi. Nadrealistični skeči, ki so večinoma tako smešni, da mora gledalec na novo določiti svoje meje smeha ter igralci, ki so gotovo iz drugega planeta. Kdor se ima za ljubitelja komedije in si še ni ogledal te serije, se mora nemudoma zapreti v sobo in se izobraziti na dušek.

South Park (Comedy Central)

south-park

Animirana serija, ki je po Simpsonih pokazala, da risanke niso le za otroke, je gotovo ena izmed tistih, ki jih nočete gledati s starši ali otroki. Brutalna satira sodobnega sveta se je dotaknila praktično vseh tematik in znanih osebnosti in kljub absurdnim situacijam, v katere so postavljeni osnovnošolci Cartman, Kyle, Stan in Kenny, vsaka epizoda postreže z basenskim naukom, ki ga včasih lahko obelodani le komedija.

Blackadder (BBC)

blackadder

Kdo Rowana Atkinsona pozna le po vlogi gospoda Fižolčka, gotovo podcenjuje njegove igralske in humoristične sposobnosti. Černi gad je ambiciozen samovšečnež, ki ima več sreče kot pameti, a kljub temu njegovi geni potujejo od srednjega veka do prve svetovne vojne. Tod sta svojo slavo kovala tudi Hugh Laurie in Stephen Fry, serija pa je vredna večkratnih ogledov.

Fawlty Towers (BBC)

fawlty-towers

John Cleese, obraz Monty Pythona, se je kasneje lotil še solo kariere in posnel fantastično serijo Fawlty Towers, v kateri igra vzkipljivega, nesposobnega in arogantnega lastnika hotela, kjer mu štrene meša priseljeni natakar, zadnjico pa mu rešuje bolj sposobna žena. Pythonovski duh je zelo prisoten, šale pa nepozabne.

Unbreakable Kimmy Schmidt (Netflix)

Nezlomljiva Kimmy je ena redkih sodobnih komedij, ki neprestano vzdržuje mešanico odličnega humorja in trenutkov resnosti. Serijo pišeta Tina Fey in Robert Carlock (oba 30 Rock veterana), komedija pa je polna unikatnih in dodelanih likov: težko se je odločiti, kateri lik je najbolj všečen. Zgodba se vrti okrog Kimmy, ki jo po 15 letih FBI reši iz bunkerja, v katerega jo je s še tremi ženskami zaprl vodja kulta (Jon Hamm). Kimmy se preseli v New York, kjer si pri prikupno militantni hipijevki najame stanovanje in dobi sostanovalca Titusa, čudovito vpadljivega geja in Broadway zvezdo v nastajanju. Titus Kimmy predstavi sodobni svet, ona pa njega navdihuje z neuničljivo voljo do življenja in pozitivnosti. Resno ena najboljših TV komedij tega desetletja.

Archer (FX)

archer-header

Pozabite na Jamesa Bonda, Jasona Bournea in Varysa; najboljši izmišljeni vohun v zgodovini je Sterling Archer. Šifra: Grofica. Archer je najbolj inteligentna TV komedija, ki je sposobna med straniščni humor vtakniti šale z referencami na obskurne pisatelje in popkulturo nasploh. Archer je tajni agent (ki vsem pove, da je tajni agent…) obveščevalne agencije ISIS (serija se je začela preden so ime ukradli morilski psihopati v Iraku), ki ji poveljuje njegova mati. Majhna agencija je kot disfunkcionalna družina, polna vase zagledanih sociopatov. In kdor bo serijo gledal več sezon, bo gotovo cenil šale, ki se večkrat pojavijo.

Key and Peele (Comedy Central)

key-and-peele

Skeč komedija ni najbolj preprosta, a ameriška komika Keegan-Michael Key in Jordan Peele sta v tem tako dobra, da je vse videti tako preprosto. Njuni skeči so nadrealistični in tako dobro posneti, da bi lahko bili samostojni H’woodski filmi. Naštevanje skečev bi bilo nerodovitno, zato si jih oglejte kar na spletu. Tudi njuni idoli so Monty Python.

Brooklyn 99 (Fox)

brooklyn-nine-nine

Ameriški sitcom je bil svoje čase edini vir TV humorja, a v zadnjih letih je ogrožena vrsta. Brooklyn 99 se ga je namenil rešiti. Andy Samberg (SNL) igra odličnega, a neodraslega detektiva v Brooklynu, katerega okraj dobi novega šefa (neverjetni Andre Braugher), ki pa je že komično resnoben. Dinamika med njima je prikupna, lepota serije pa je v tem, da se ravno dovolj resno jemlje, da ne izpade trapasta. Pri redko kateri seriji sem se toliko nasmejal. Po tretji sezoni je jasno, da je Brooklyn Nine Nine nekaj najboljšega, kar je v zadnjem času prišlo iz Amerike.

It’s Always Sunny in Philadelphia (FX)

its-always-sunny-in-philadelphia

Pomislite na sociopata med svojimi znanci. Pomnožite njegovo brezsramnost s 100 in ga štirikrat klonirajte. Dobili boste filadelfijsko druščino, ki se loti vsake kontroverzne teme, užali pol sveta in vsakič znova dokaže, kakšen naj človek ne bi bil. Svoji zlonamernosti primerno jim vsakič spodleti, situacije, v katere zabredejo, pa so vedno zmešano čudovite.

BoJack Horseman (Netflix)

bojack-horseman

Bojack Horseman je odbita animirana serija, ki se dogaja v svetu, kjer v harmoniji živijo ljudje in govoreče živali. BoJack je igralec, ki je bil zvezdnik v devetdesetih, zdaj pa ga tare želja po stari slavi, depresija in ljubezen. Poleg čudovite satire moderne družbe in Hollywooda, je vsaka epizoda polna manj očitnega humorja in izjav, vrednih premisleka. Če potrebujete še malo prepričevanja, preberite 6 razlogov za ogled.

Arrested Development (Fox, Netflix)

arrested-development

Ameriški sitcom, ki ga je med letoma 2003 in 2006 vrtel Fox, lani pa je četrto sezono predvajal Netflix, je ena izmed najbolj priljubljenih ameriških TV komedij zadnjega desetletja, saj je hitro ustvarila kult oboževalcev. Serija pripoveduje zgodbo nekdaj bogate disfunkcionalne družine skozi posnetke z ročno kamero, pripovedovanjem, arhivskimi fotografijami in zgodovinskimi posnetki. Poleg odličnega scenarija in prodornega humorja blesti igralska zasedba: Will Arnett (ki je posodil glas zgoraj omenjenemu BoJacku), Jason Bateman, Michael Cera, David Cross, Portia de Rossi in Tony Hale.

Little Britain (BBC)

little-britain

Dvojec David Walliams in Matt Lucas sta ustvarila nagnusno dobro serijo skečev, v katerih nastopa vrsta neverjetno absurdnih likov: tipična britanska najstnica; “edini gej v vasi”, ki hoče, da bi ga vsi zatirali; uradnica brez duše in možganov; transvestit, ki vse prepričuje, da je dama; zavaljena voditeljica kluba za hujšanje; … Lahko rečem, da politična korektnost ni vrlina te oddaje in ravno to jo postavlja nad mnoge druge komedije.


Planet Earth II (BBC)

Sir David Attenborough je že hišno ime pri ljudeh, ki imajo radi naravo, dokumentarce in lepo angleščino. Po desetih letih se je vrnil z drugim delom najbolje ocenjene dokumentarne serije na IMDB (9,5) in nam predstavil novo najbolje ocenjeno dokumentarno serijo na IMDB (9,6). Serija nam v šestih delih predstavi šest habitatov: otoke, gore, džungle, puščave, travnate površine in mesta. V teh slabih šestih urah vidimo neverjetne živali in še nevidene situacije. Produkcijsko gledano je serija brezhibna, Hans Zimmer pa je poskrbel še za primerno glasbo. Gotovo je ekipa naredila nekaj zelo prav, če je več mladih gledalo Planet Earth kot pa X Factor.

24 COMMENTS

 • Medtem, ko so dramske serije bolj ali manj vse novejše so humoristične starejše. Še je novejših, ki so dobre. Silicon Valley, Rick & Morty in Wrong Mans npr.

  ps. Sherlock so tri sezone.

 • Hud seznam, se kr strinjam z izbranimi+ končno je nekdo dal Blackadder na seznam, čist prevečkrat se ga pozabi 🙂 Trenutno sm pa sama hooked na novo francosko serijo, Les Revenants- ful priporočam!

 • Aja, pa Fargo ni posnet po resnični zgodbi, brata Cohen sta nas malo pošalila 😀

  • Bastards. 😀 Zdaj še uvodnim špicam ne moremo več verjeti?! 😉

 • Sem gotovo pašeta tudi

  Black Mirror in The Borgias. Obe fantastični.

  • Točno, Black Mirror! Moram pogledati do konca, da dam končno oceno. The Borgias me pa razen Ironsa niso prepričali. :/

 • fake.scar.platforma

  six feet under ? po mojem skromnem mnenju najbolj dodelani liki.

 • Tamara

  Mene pa zanima a je ksna podobna serija kot game of thrones..? =)

  • Tadeja

   Reign 😀

 • Varjag

  Zelo zanimiv seznam! Mogoče bi sam na njega dodal še Homeland in prvo serijo ki sem si jo ogledal – Prison Break. Zanimiva je bila tudi Master of sex.

  • Varjag

   Priporočil so mi tudi Boardwalk Empire in Band of Brothers, a ni časa 🙂

 • Plavalka

  Se strinjam z Vincom: serija Braquo je res fajn, mislim, da preredko omenjana med best off. V bistvu preprosta: solidna štorija, vse udari naravnost, brutalno, z dobro izrisanimi liki, takimi, ki navlečejo nase …

  Od smeha bi pa omenila parodijo na krimi serije A Touch of Cloth (http://www.imdb.com/title/tt2240991/) – ni ga klišeja iz kriminalnh serij, iz katerega ne bi naredila štosa. Mimogrede: v drugi sezoni nastopi Katarina Čas.

 • Se strinjam z Vincem, da bi si francoska serija Braquo zaslužila vso pozornost. Mirno se lahko meri z večino razvpitih sorodnih britanskih in ameriških del. Od francoskih ni slaba niti Engrenages (v angl. se pojavlja pod imenom Spiral).

 • Sem bi uvrstil tud StarGate GS1, Atlantis, …

 • Pozna kdo naslov neke serije (nisem cist prepricana v katerem jeziku je bila) mogoce angleske, nemske ali francoske. Začne se pa tako, da na neki obali najdejo dečka (okoli 10 let?) ki naj bi skočil s klifa in naredil samomor… Ce je kdo ze videl kaj podobnega naj prosim napiše naslov.. hvala 🙂

  • Mogoče Gracepoint, ki je bil potem narejen tudi kot Broadchurch za ameriški trg? V obeh detektiva igra David Tennant.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.