//

Najboljši filmi 2017

Tradicija iz leta 2014 veleva, da se vsako leto pogleda, kaj nam prinaša prihodnost filmske produkcije. Ko se leto obrne, se seznam spremeni v pregled tistih, ki so se res izkazali za dobre. Prejšnje sezname si lahko preberete tu 2014, 2015 in 2016.)

Tudi leto 2017 je bilo leto nadaljevanj in rimejkov: še en del Transformerjev, še en del Piratov s Karibov, še en del Hitrih in drznih, še en del Vojne zvezd, še en del Podzemlja, vrnili so se Power Rangers in Petek 13., vrnila se je Mumija (s Tomom Cruiesom?!) in vrnil se je King Kong; pa devetstotič smo videli novega Spidermana. Pa seveda prekleti Minioni.

John Wick: Chapter 2 (10. februar)

John Wick je bil presenečenje leta 2014, saj je bil nepričakovano dober akcijski film. Kljub občasno nerodnim posebnim efektom je Keanu Reeves potešil vse potrebe ljubiteljev akcijskih filmov. Tudi v nadaljevanju je upokojeni plačani morilec prisiljen, da zarožlja z orožjem, saj njegov bivši sodelavec prevzame prestol v skrivnostnem cehu ašašinov. Če bi to bilo sploh mogoče, bi lahko rekli, da je akcije celo preveč, svet, ki so ga ustvarili, pa je bogat. Fantje v tem baletu s pištolami točno vedo, kaj delajo.

The Lego Batman Movie (10. februar)

Tako kot v Batman v Superman je tudi v Lego Movie najboljši lik Batman. Gledalci so verzijo Willa Arnetta tako vzljubili, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo Batman dobil svoj film. V filmu lahko prepoznamo mnoge znane glasove: Joker je Zach Galifianakis, Alfred je Ralph Fiennes, Batgirl je Rosario Dawson, Jenny Slate je posodila glas Harley Quinn, Robin zveni kot Michael Cera. Aja, pa Mariah Carey je županja. Dejstvo je, da so ustvarjalci z Lego risankami zadeli terno, saj je tudi ta film izjemno zabaven, vedno ravno prav prismojen, in zelo, zelo smešen.

Get Out (24. februar)

To, da ima Jordan Peele iz dvojca Key & Peele smisel za snemanje grozljivk, se je videlo že v marsikaterem njunem skeču. Potem, ko sta skupaj posnela čudovito akcijsko komedijo Keanu, se je Jordan lotil še družbenokritične grozljivke Get Out. Odlični Daniel Kaluuya gre z belo punco na obisk k njenim staršem in ugotovi, da so najbolj grozljiva bitja na svetu pravzaprav malomeščanski belci, ki bi “seveda za Obamo volili še tretjič.” Satira in grozljivka sta premeteno prepleteni in ko se film premakne v bolj nasilne trenutke, je to nasilje zadovoljujoče, preobrati pa čudoviti. Igrata tudi Allison Williams in Bradley Whitford.

Baby Driver (11. marec)

Baby Driver, ki govori o šoferju, ki mu je ime Baby, je verjetno eden najboljših akcijskih filmov leta 2017. Tempo dobesedno diktira odlična glasba, kaskaderski podvigi pa so vratolomni in impresivni. Zelo očitno je, da je režiser Edgar Wright, ki očitno ne zna razočarati. Baby je Ansel Elgort, zaljubi se v Lily James, za seboj pa ima pobesnele bivše roparske pajdaše (Jon Hamm, Jon Bernthal, Elza González, in Kevin Spacey). Bellbottoms!

T2: Trainspotting (17. marec)

Trainspotting je že dolgo eden mojih najljubših romanov in kdor pozna zgodbo, ve, da je ime tega bloga pravzaprav priimek glavnega junaka. Od prvega filma je minilo 20 let in Renton, Begbie, Sick Boy in Spud so že v srednjih letih. Medtem ko se je njihova zgodba v literarnem svetu nadaljevala v treh knjigah, se filmska nadaljuje v T2. Režiser je znova odlični Danny Boyle, avtor romana, Irvine Welsh, pa v filmu tudi zaigra. Po tatinskem pobegu pred dvajsetimi leti se iz Amsterdama nazaj na Škotsko vrne Renton (Ewan McGregor), kjer se mora soočiti s krizo srednjih let in vsem sranjem, ki ga je pustil za seboj. Film je točno to, kar smo pričakovali in potrebovali: strašen, smešen, grozno žalosten, in vizualno čudovit.

King Arthur: Legend of the Sword (12. maj)

Skrajni čas je, da je največja kraljeva legenda dobila temačen in nasilen rimejk. In še dobro, da se ga je lotil Guy Ritchie. Kralja Arturja, tako ponarodelega monarha, da ogromno Britancev misli, da je bil pravi kralj, je upodobil Charlie Hunnam (Sons of Anarchy), srednjeveški film pa je posnet v stilu Lock, Stock, and Two Smoking Barrels. Kakopak. Ne pričakujte zgodovinsko natančnega filma z globoko zgodbo, ampak gangsterski film z liki iz legend. Igrajo tudi Jude Law, Eric Bana, Aidan Gillen, in iz nekega razloga David Beckham, sam pa sem le čakal, od kod pride Vinnie Jones in dvornemu norcu razbije betico za par zlatnikov.

War for the Planet of the Apes (14. julij)

Tretji del rimejka kultnega filma ima za volanom istega režiserja, nadaljuje pa tam, kjer je končal Dawn of the Planet of the Apes: napoved krvave vojne med gensko izboljšanimi primati in ljudmi, ki jih že nekaj časa desetka virus. Vodja opic Cezar krvoločnim ljudem lepo pove, da so sami hoteli vojno – in ta ne bo kratka. S čudovitim pripovedništvom in umetelno produkcijo je War for the Planet of the Apes odličen zaključek trilogije, ki prinaša tako velike bitke kot tudi bolj intimne trenutke, v katerih se liki sprašujejo o moralni in mejah človečnosti. Andy Serkis, Woody Harrelson, Judy Greer in drugi.

Dunkirk (21. julij)

Caveat: vse, kar ustvari Christopher Nolan (ali njegov brat – nujno začnite gledati Westworld), pričakujem z vsemi silami. Tokrat se je Nolan lotil zgodbe o čudežni evakuaciji zavezniških vojakov iz francoskega pristanišča Dunkirk, ko jih leta 1940 obkolijo nemški vojaki. Vrnila sta se Nolanova ljubljenca Tom Hardy in Cillian Murphy (skupaj sta tudi v fantastični seriji Peaky Blinders, mimogrede), iz nekega razloga pa je v filmu zaigral tudi Harry Styles iz skupine One Direction. Nolan se spet poigrava s časom in zgodbo pokaže skozi oči treh junakov, kjer ima vsak svoj časovni okvir (ena ura, en dan, en teden). Ozračje je moreče in gledalec čuti strah ujetih vojakov, ki se jim na eni strani bliža nemška mašinerija, na drugi strani pa jih dlje ne pusti morje. Nolan se je izognil tipičnemu poveličevanju vojne in nasilja, in se raje posveti osamljenosti, apokaliptičnemu vzdušju, in osramočenim vojakom, ki hočejo le preživeti.

Logan Lucky (25. avgust)

Premisa je preprosta: dva brata (Adam Driver in Channing Tatum) se odločita, da bosta med veliko NASCAR dirko izpeljala drzen rop. A režiser je Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven) in stvari ne morejo biti tako preproste. V igro vstopi zapornik (Daniel Craig s pretiranim južnjaškim naglasom) in njegova brata (Jack Quaid in Brian Gleeson). Kar sledi, je brihten in noro smešen film, ki ga lahko tako natančno zgradi in izpelje le Soderbergh. Brez temačnega nasilja, brez tuhtanja o morali in človeški naravi, ampak le čista zabava, ki jo je v Hollywoodu premalo.

American Made (25. avgust)

V letu brez Misije: Nemogoče je lepo, da vseeno dobimo film, v katerem kraljuje Tom Cruise. Doug Liman (The Bourne Identity) se je lotil zgodbe o Barryju Sealu, ameriškem pilotu, ki je v osemdesetih na skrivaj tihotapil mamila za Cio. Cruise je kot vedno odličen in karizmatičen, režiserju pa nekako uspe film preusmeriti še na kaj drugega razen na glavno vlogo. Če ne drugega je to spet priložnost, da izvaja svoje kaskaderske prizore. Igrajo tudi Jesse Plemons, Sarah Wright, in Domhnall Gleeson.

I, Tonya (8. september)

Kamorkoli dajo Margot Robbie, se nam obeta dober film. Tokrat igra Tonyo Harding, eno najboljših in najbolj težavnih drsalk v zgodovini. Zgodba je burna in neverjetna, in kljub vedno prisotni temi je glavni adut filma komedija. Margot dokaže, da je trenutno ena najboljših igralk na svetu, scenarij pa zgodbo premika iz drame v komedijo in nazaj, ne da bi se delal norca iz svojih ekscentričnih likov.

Blade Runner 2049 (6. oktober)

Blade Runner je brez debate najbolj kultni znanstveno-fantastični film vseh časov. In kdo s pravo pametjo bi si upal narediti rimejk oziroma nadaljevanje? Nihče drug kot Denis Villenueve, ki je režiral izredno pohvaljen Arrival. Ne samo to: podpira ga izvirni režiser, Ridley Scott, tokrat v vlogi producenta. In ne samo to! Pred kamero je zvlekel izvirnega lovca na replikante, Harrisona Forda. In ker je to leto 2017, je v enačbo dodal še ljubljenca publike, Ryana Goslinga. Ne pozabimo na Robin Wright (Claire Underwood iz House of Cards) in Jareda Leta. Blade Runner 2049 je čudovito razširil obstoječo mitologijo in svet, bogat in brihten film pa z mešanjem satire, tragike in romance mainstream Hollywood dvigne na nivo umetnosti. Resnično lep film.

The Death of Stalin (20. oktober)

Ko umre diktator, običajno ne sledijo smešne stvari, ampak krvav in kaotičen vakuum moči. A tako pomembnih zgodovinskih dogodkov običajno ne napiše in režira Armando Iannucci (The Thick of It, Veep). Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor, Paddy Considine, Rupert Friend, Jason Isaacs in drugi uprizorijo bizarno satiro o najbolj temačnem poglavju 20. stoletja. Film je poln ostrega humorja, politične farse, srhljivih trenutkov, in zavedanja, da bi stvari lahko bile veliko hujše. Mojstrsko.

Last Flag Flying (3. november)

Dramedije se vedno lotijo težkih tem, ki jih z igralci in scenarijem poskušajo obarvati bolj lahkotno in v trenutke žalosti prinašajo svetlobo smeha. Last Flag Flying to uspe na vseh nivojih. Film, posnet po knjigi iz leta 2005, pripoveduje zgodbo o treh veteranih iz vietnamske vojne, ki se po dolgih letih snidejo, ko enemu od njih v Iraku ubijejo sina. Steve Carell, Bryan Cranston in Laurence Fishburne so kot rojeni za ta film, ki je lahko intimno čustven in razkošno trapast. Hudo podcenjen film tega leta.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (10. november)

Presneto dolgo ime presneto dobrega filma. Martin McDonagh (Seven Psychopaths) je na eno stran zgodbe postavil neuničljivo Frances McDormand, ki hoče opozoriti na še vedno nerešen umor svoje hčerke, na drugo stran pa lokalno policijo, ki ne stori nič. Mildred (McDormand) na robu mesta ob glavni vpadnici najame tri reklamne plakate in z njimi opozori na grozljiv zločin. Mesto se obrne proti njej, sledi pa nasilje. Izredno dobro spisan scenarij pomaga fantastični igralski zasedbi (Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, Peter Dinklage, Željko Ivanek, …), da uporabi vse svoje znanje in ustvari čudovito, brutalno črno komedijo, ki gledalca ne pusti hladnega.

Mudbound (17. november)

Na tisoče temnopoltih Američanov je tvegalo svoja življenja, da bi Evropo (in Ameriko) rešili pred rasističnim morilskim tiranom. Ko so se vrnili domov, so se vrnili v svet morilskega rasizma, ki jih kljub vsem žrtvam ni videl kot ljudi. Mudbound pripoveduje zgodbo dveh mož, ki se po koncu druge svetovne vojne vrneta domov v Mississippi, kjer se morata soočiti s sovraštvom, ki se zdi prekleto znano in aktualno. Gledalec ugotovi, da razdeljenost v Ameriki ni nova stvar, ampak je vgravirana v njen DNK. Med drugim igrajo Carey Mulligan, Jason Clarke, Mary J. Blige, Rob Morgan, Jason Mitchell in Jonathan Banks.

3 Comments

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.