/

10 skrajno kratkih obnov literarnih klasik

Včasih padete v pogovor z zelo načitano osebo, ki na veliko omenja literarne klasike, jih citira in vas sprašuje, kaj menite o prodajanju duše hudiču ali o osamljenosti. Če ste stari komaj nekaj desetletij, obstaja velika verjetnost, da večine klasikov niste prebrali, ker pač ne pišejo o vampirjih ali čarovnikih. Tukaj vam lahko pomaga kratek vodič po največjih literarnih delih. Najkrajše obnove na spletu, ki vas bodo naredile pametnejše. Vsaj na prvi pogled.

Faust (Goethe)

O čem gre: Tip po imenu Faust proda svojo dušo hudiču v zameno za znanje, ko pa se hoče izmuzniti, hudič zahteva plačilo. Neugodno.
Zakaj je pomemben: Če ne drugega, so Goetheja kopirali vsepovprek, med drugim Mala morska deklica, Hudičev advokat… Le da imajo ti srečen konec. Predvsem pa je dober indikator, kaj se zna zgoditi, ko naslednjič srečate hudiča, ki vam ponudi večno slavo inu čast.

Zločin in kazen (Dostojevski)

O čem gre: Revni študent Razkolnikov ubije staro gospo iz zastavljalnice in njeno sestro, se zaradi tega počuti obupno, nato pa se zaljubi v prostitutko, ki je bolj kot ne metafora za boga.
Zakaj je pomemben: Najbolj priljubljen roman strica Fjodorja raziskuje področje trpljenja, odrešitve in odmaknjenosti.

Vojna in Mir (Tolstoj)

O čem gre: En kup likov živi in umre v Rusiji za časa Napoleona. Najkrajša obnova romana, ki šteje pol milijona besed.
Zakaj je pomemben: Ker ni boljšega zgodovinskega romana in ker prekrši toliko romanopisunskih konvencij. Na primer, v romanu najdete nefiktivne eseje o naravi vojne in zgodovine.

Ulikses (Joyce)

O čem gre: Dva tipa, žid Leopold Bloom in bodoči pisatelj Stehpen Dedalus, se sprehajata po Dublinu, 16. junija 1904: dan, ki traja več kot 1000 strani.
Zakaj je pomemben: Neskončno slojevit in nepredstavljivo ambiciozen roman, z odseki, ki so brez ločil. Štejejo ga za enega največjih literarnih dosežkov 20. stoletja. Tudi, če ga je na čase nemogoče brati.

Varuh v Rži (Salinger)

O čem gre: Holden Caulfield se potika po New Yorku, potem ko ga vržejo iz dijaškega doma.
Zakaj je pomemben: Mogoče zaradi inovativnega in zanimivega pripovedovanja, za kar ga ljudje obožujejo. Mogoče zaradi egocentričnosti, zaradi katerega ga ljudje sovražijo. Holden je eden najpopularnejših junakov med mladimi, in morilci Johna Lennona.

Emma (Austen)

O čem gre: Bogata, lepa in bistra Emma se odloči, da bo našla Harriet Smith (ne-bogata, ne-lepa) fanta. A ko pride v mesto Frank Churchill, se stvari malce zapletejo.
Zakaj je pomemben: Jane Austen ustvari neverjetno dodelane like, poleg tega pa film Clueless bolje razumete, če ste prej prebrali dotično knjigo.

Dogodivščine Huckleberryja Finna (Twain)

O čem gre: Huck je najstniška rečna podgana, ki s sužnjem Jimom pluje po reki Mississippi in srečuje zanimive ljudi.
Zakaj je pomemben: Kot je rekel Hemingway: “Vsa moderna ameriška literatura izvira iz te knjige.”

Sto let samote (Marquez)

O čem gre: Izmišljena kolumbijska vas Macondo se znajde v središču stoletja južnoameriške zgodovine – od državljanske vojne in tujih vlagateljev do pobojev in otroka, ki ga pretepejo mravlje. In ko smo že pri mravljah, tudi ta roman je primer magičnega realizma.
Zakaj je pomemben: Medtem, ko pripoveduje zgodovino Kolumbije, se ubada z zapletenimi temami časa in pripovedovanja.

Povest o dveh mestih (Dickens)

O čem gre: Francoska revolucija, ti zanimivi časi. Še posebej za London, kjer se jim je godilo dobro, ter Pariz, kjer jim ni šlo tako v redu. Še posebej slabo je šlo angleškemu odvetniku Sydneyu Cartonu, ki se po življenju cinizma žrtvuje za nekoga in… nočem vam pokvariti konca, a nekomu odleti glava.
Zakaj je pomemben: Četudi je Dickens na čase melodramatičen (beri: zelo zelo melodramatičen), ga moramo oboževati zaradi odlično razvitih likov in zamotane zgodbe. Lahko dodate, da sta zgodbo za navdih vzela brata Nolan, ko sta pisala scenarij za Vzpon viteza teme.

Beowulf (Anonimnež)

O čem gre: Stara angleška klasika govori o velikem bojevniku, ki premaga pošast Grendel. V nadaljevanju kot veliki kralj ubije še njegovo mater. Na koncu umre.
Zakaj je pomemben: Predvsem zato, ker je najboljše delo v angleščini, ki je preživelo celih 1000 let. Če je to za vas angleščina: da se ellengaest earfodlice prage gepolode, se pe in pystrum bad, paet he dogora gehwam dream gehyrde.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.