//

Stvari, ki jih Biblija prepoveduje, pa jih vseeno počnete

Mario Plešej je včeraj, 14. januarja 2014, na konservativni katoliški spletni časopis Časnik zapisal, da ob sklepu letošnje škofovske sinode pričakuje spremembe v RKC glede ločencev in istospolnih partnerstev.

Istospolna usmerjenost je seveda v katoliški sferi zelo kontroverzna tema in pričakovati je bilo jezne komentarje.

Uporabnik z nadimkom Katolik je odločno opozoril avtorja članka, da je Cerkev jasna glede sodomije: greh je, pa pika.

Sledijo različni komentarji. Nekateri ga podpirajo, drugi pa ga prepričujejo, da je istospolna usmerjenost zgolj bolezen, in tako dalje. Mnenja, ki smo jih slišali ničkolikokrat. A v tem članku se bom osredotočil na komentar Katolika, ki sodomijo definira kot greh, saj je tako zapisano v Svetem pismu, tako so govorili svetniki, tako so govorili papeži, tako so govorili duhovniki, in kdo ve kdo še. V Bibliji namreč piše ogromno stvari (navsezadnje je to debela knjiga), med drugim tudi prepovedi, ki se jih dandanes nihče ne drži, četudi so v Svetem pismu označene kot greh.

Najprej gre priznati, da v Svetem pismu res piše, da je istospolna usmerjenost greh in edina kazen zanj je usmrtitev. Tu se na srečo naši katoliki brzdajo.

Takole pravi 3 Mojzes 20:13:

Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju.

A v Svetem pismu je zapisano tudi sledeče:

“Ženska naj ne nosi moške obleke in moški naj si ne oblači ženskih oblačil; kajti gnusoba je GOSPODU, tvojemu Bogu, kdor koli to dela.” (5 Mz 22:5)

“Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!« (Mr 10:9)

“Tako naj ravnajo tudi ženske, in sicer v urejeni obleki. Zaljšajo naj se s sramežljivostjo in razumnostjo. Ne s spletanjem las in z zlatnino, ne z biseri ali dragoceno obleko,” (1 Tim 2:9)

“Izpolnjujte moje zakone! Ne pripuščaj k parjenju dvoje različnih vrst živine, ne posevaj polja z dvoje vrst semenom in ne oblači se z obleko, ki je tkana iz dveh različnih niti! “ (3 Mz 19:19)

“Ne delajte si ulitih bogov.” (2 Mz 34:17)

“Ne izkoriščaj svojega bližnjega in ne ropaj ga;” (3 Mz 19:13)

Poti v pekel je več. Izberite najljubšo.

“Ne strizite na okroglo roba svojih las in ne krajšaj konca svoje brade!” (3 Mz 19:27)

“Ne dajajte si vžigati nobenih znamenj.” (3 Mz 19:28)

“Ne ukvarjajte se z vedeževanjem in čaranjem!” (3 Mz 19:26)

“Če najdejo koga, da je ležal pri omoženi ženski, naj umreta oba.” (5 Mz 22:22)

“To je večni zakon iz roda v rod po vseh vaših bivališčih: nobene tolšče in nobene krvi ne smete uživati.” (3 Mz 3:17)

“Kakor v vseh Cerkvah svetih naj žene tudi v vaših Cerkvah molčijo. Ni jim namreč dovoljeno govoriti, ampak naj bodo podložne, kakor pravi tudi postava.” (1 Kor 14:34)

Naj tistim, ki niso vešči v branju starodavne proze, naštejem po domače, kaj vse je greh, zaradi katerega vas Vsemogočni pošlje v kraj večnega stoka in škripanja z zobmi:

 • Moške obleke na ženskah. (85% žensk gre k vragu.)
 • Ženske obleke na moških. (Škotje in škofje prav tako.)
 • Ločitve. (35% parov se bo gledalo tudi v podzemlju.)
 • Nošenje nakita. (Druga kazen za škofe.)
 • Nošenje poliestra. (Tudi ministrante čaka Belzebub.)
 • Posedovanje pudla ali mule. (Ali katerega koli mešanca.)
 • Uživanje nektarin. (Ali grenivk ali mandarin …)
 • Kipi in ikone v cerkvah. (Dobesedno vsaka cerkev.)
 • Izkoriščanje ljudi. (Tudi nadškofije imajo svoj prostor v peklu.)
 • Britje. (Jezus in Bog sta menda imela košato brado.)
 • Tetovaže. (Tudi križi in Jezusi na bicepsu vas bodo stali duše.)
 • Posvetovanje z vedeževalkami. (Horoskop: danes vas mogoče čaka pekel.)
 • Varanje. (Smrtna kazen za skok čez plot. Obema.)
 • Maščobe. (Očitno bodo nebesa prazna.)
 • Cheeseburger. (McSatan za 99 centov.)
 • Nepokornost žensk in govorjenje v cerkvi. (Resno, motite obred.)
Pot v pogubo je tlakovana s hamburgerji.

Spisek je dolg, a ljudje odprte glave so dojeli sporočilo. Apologeti bodo zagotovo rekli, da so naštete prepovedi zastarele in izven stika z današnjim svetom. Kdo pri zdravi pameti bi ne jedel maščob ali ukazal svoji ženi, naj nosi izključno krila? Točno tako, zapovedi in prepovedi, ki so bila zapisana pred tisočletji, so zastarela.

Katoliška vera seveda trdi, da je avtor Biblije posredno ali neposredno sam bog, a bodimo za trenutek racionalna bitja. Dvomim, da mi je treba posebej razlagati, da sta obe zavezi delo številnih mož, ki so sicer imeli domišljijo in talent za pisanje, a so bili časom primerno nazadnjaški.

Z drugimi besedami: Sveto pismo je zgolj knjiga in ne nezmotljivi pravilnik, po katerem moramo živeti. Če pa verjamete, da je prav to, potem me zanima, zakaj se ne držite tudi ostalih prepovedi, ki jih je v Mojzesovih knjigah malo morje. Če je zastarela prepoved o mešanju mlečnih izdelkov in mesa, je zastarela tudi prepoved o istospolni usmerjenosti.

4 Comments

 1. Zanimivo razmišljanje, ki pa ima tudi svoj odgovor na postavljeno retorično vprašanje.

  Eden največjih teologov današnjega časa Joseph Ratzinger v svoji knjigi Uvod v krščanstvo piše o dveh kategorijah pravil, ki jih vsebuje Sveto pismo (poenostavljam):
  1. Pravila namenjena kontekstu prostora in časa za ureditev življenja v organizirani pradavni skupnosti
  2. Občenaravna pravila, tako rekoč večno veljavni naravni zakoni, namenjeni ohranjanju vrste in življenja po občečloveških (“božjih”) zakonih

  Med prva sodi večina tistih, ki si jih tako skrbno izbral v zgornjih citatih, med druga pa koncepti zaščite življenja, (tradicionalne) heteroseksualne družine, teološke dogme itd …

  To filozofsko-teološko delo svetujem v branje za širjenje obzorij 😉

 2. Katoliška cerkev resnično (še vedno) pravi, da je homoseksualni akt greh, a sprejema homoseksualce, ki živijo v celibatu. Deluje v stilu ne obsojaj človeka temveč njegova dejanja. Če pogledamo, je namen RKC-ja popeljati čimveč ljudi v nebesa. Zato pa je potrebno slediti Jezusovemu nauku. Ker pa se je svet spreminjal in se še spreminja, ugotavljajo vrhovi RKC-ja, da so potrebne reforme, da obdržijo vernike, sicer se lahko zgodi ponovni prelom cerkve kot se je zgodil že večkrat v zgodovini (Pravoslavno, Luterantsko itn.). A se zavedajo, da ne morejo več čez noč zamenjati plošče. Zato podajam nekaj pogledov.

  Ločenci:
  Trenutno velja, da ločenci ne smejo prejemati evharistije oz. hostije pri obhajilu in se ne smejo ponovno poročati razen v izjemnih primerih.

  Če bo cerkev dovolila ločencem prejemanje evharistije in se ponovno poročati, bo cerkev kršila najmanj…
  — (Malahija 2:16a): »Sovražim ločitev, Izraelov Bog.«
  — (Matej 19:6) »Tako več nista dva, pač pa je eno telo. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje.«
  — (Matej 19:9) ((JEZUS:)) Jaz pa vam pravim: Kdor se loči od svoje žene, razen če se zaradi nečistovanja, in se oženi z drugo, prešuštvuje.«

  RKC ne pozna termina ločitev temveč t. i. »ugotovitev ničnosti« cerkvenega zakona, kar pomeni, da zaradi nekaterih dejstev zakon ni bil nikoli “izveden”.

  Pogosti razlogi so:
  Poroka zaradi koristoljublja, nezmožnost za prokreacijo, varanje int.

  V kolikor bo RKC dovolila ponovne poroke brez konkretnega razloga za ugotovitev ničnosti cerkvenega zakona, bo prekršila tisočletno tradicijo.

  Istospolni:
  Cerkev mora v novejših časih, ko na zahodu sprejemajo “equality marriage” narediti korak naprej. Ne bo priznala istospolnih porok niti drugih obredov, temveč se bo diskretno distancirala in jih pustila pri miru. Kot je to naredila z Judi.

  Zanimivo pa je to, da kakršnekoli spremembe, ki jih bo sprejela RKC, bodo dokaz, da so se do sedaj motili.

 3. V bistvu pa biblija prepoveduje le gayevsko istospolno aktivnost, lezbicna je ok. Nikjer ne pise, Ce zenska lezi z zensko, kakor se lezi z moskim … 🙂
  Ok, to je sicer itak stvar diskriminacije, da so pozabili nanje …

  • Tud ženske so omenjene, Glej Pavlova pisma korinčanom..( Pisma apostola, ki so ga drugi apostoli določili z žrebom in nikoli ni srečal živega jezusa)

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.