//

Najbolj obetavni filmi 2022

Že deveto leto si v začetku leta pogledamo seznam filmov, ki se nam obetajo, in letos ni nič drugače. Kot vedno se bo seznam skozi leto osveževal in dopolnjeval, na koncu pa se bo seme ločilo od plevela in uredilo seznam najboljših filmov 2022. Mimogrede, tu si lahko ogledate sezname najboljših filmov preteklih let.

Leto 2021 je bilo v konteksu pandemije in filmov za odtenek boljše od leta 2020, a še vedno nismo tam. Na srečo se je HBOMax lepo zagnal in nam na premierni dan postreže tudi z visokoproračunskimi spektakli (Matrica!).

Seznam se bo skozi leto posodabljal, filmi bodo sčasoma dobili datume in napovednike. Shranite si to stran.

Jackass Forever (4. februar)

Vem, kaj bodo rekli čistuni: kaj počne film o idiotih, ki se uničujejo, na seznamu najbolj obetavnih filmov? Ker govorimo o kultnih idiotih, ki na najbolj nagnusen (postmodernističen?) način secirajo sodobno kapitalistično življenje. To bi rekel, če bi hotel zveneti izjemno brihten. Resnica je, da so kretenske akrobacije zdaj že ostarelih kaskaderjev zabavne na najbolj surov način. Poleg večjega dela klasične zasedbe (Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Wee Man, Ehren McGhehey, Dave England, Preston Lacy) so v novem filmu nastopili še Tony Hawk, Eric André, Post Malone in Spike Jonze, v ekipo pa so povabili še kup mladih idiotov, ki bodo očitno franšizo peljali naprej in jo približali novim generacijam.

The Batman (4. marec)

Kdaj bomo dosegli kritično maso Batmanov? Osebno upam, da nikoli, sem pa bil skeptičen, ko so napovedali, da ga bo naslednji igral Robert Pattinson. Nato sem po nekaj njegovih filmih dojel, da so mu vampirske dogodivščine naredile veliko škodo, saj je pravzaprav dober igralec. Nove, bolj temačne verzije filma, kjer Batman kot kaže ni kup mišic, se je lotil Matt Reeves, ki ga večina pozna iz Planeta opic, od koder mu je sledil tudi Andy Serkis, ki igra Alfreda. Jeffrey Wright bo James Gordon, Peter Sarsgaard bo okrožni tožilec, Colin Farrell bo Oswald Cobblepot (Pingvin), Paul Dano bo Edward Nashton (Ugankar), Zoe Kravitz bo Selina Kyle (Catwoman), od nekje pa se bo pokazal tudi čudoviti John Turturro.

After Yang (4. marec)

Colin Farrel ima hčer in ta ima spremljevalca Yanga, ki je android. Nekega dne se pokvari, in ko išče načine, kako robota popraviti, odkrije, kaj vse je zamudil, ko je stvari prepustil umetni inteligenci. Igrajo še Jodie Turner-Smith, Justin H. Min, in Malea Emma.

Everything Everywhere All at Once (25. marec)

Letos je očitno leto multiverzumov, a medtem ko Marvelovega nalašč nisem uvrstil na seznam, se veselim te norije. Zgodba se vrti okrog Evelyn, ki se sredi osebnih težav zaplete v hudo dogodivščino v različnih vesoljih, povrh pa na njena ramena pade še odgovornost reševanja sveta. Avtorja sta Dan Kwan & Daniel Scheinert (Swiss Army Man), ob Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon) pa igrajo tudi Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu, James Hong, Jenny Slate, in Ke Huy Quan.

Sonic the Hedgehog 2 (1. april)

Vem, kaj si mislite: Sonic? Na seznamu najbolj obetavnih filmov?! Seveda, zakaj ne? Prvi del iz leta 2020 je bil presenetljivo simpatičen in zabaven (včasih se filme gleda tudi iz teh vzgibov), predvsem pa me zanima, kako se bo Dr. Robotnik (Jim Carrey) rešil zagate, v kateri se je znašel. Sonic (Ben Schwartz) rešuje svet levo in desno, a kot mu pravi najboljši prijatelj Tom (James Marsden), bodo njegove moči nekoč zares nujne: ko se vrne Dr. Ivo Robotnik! V novih bitkah se mu pridružit še Tails (Colleen O’Shaughnessey), dokler ne postane njegov glavni sovražnik (Idris Elba).

The Bad Guys (1. april)

Imamo gospoda Volka (Sam Rockwell), gospoda Kačona (Marc Maron), gospoda Morskega psa (Craig Robinson), gospoda Piranjo (Anthony Ramos), gospo Tarantelo (Akwafina) in Profesorja Marmelado (Richard Ayoade). Naloga: izpeljati največji rop v zgodovini. Scenarij: Etan Cohen. Vam moram povedati kaj več?

The Outfit (8. april)

Leonard (Mark Rylance) je odličen krojač in lahko bi delal pri velikih imenih. A Leonard ima rad svojo delavnico in ta delavnica ima prostor, v katerega sumljivi tipi nosijo pakete in druge stvari. Nekega dne se pojavi skrivnosten kovček, ki ga hoče tako policija kot drugi zločinci. Leonard mora nekako preživeti med dvema dobesednima ognjema. Pero in režisersko taktirko je prevzel Graham Moore (The Imitation Game), najbolj znan obraz ob Rylanceu pa je vedno odlična Zoey Deutch.

The Northman (22. april)

Po The Witch in The Lighthouse nam Robert Eggers prinaša sago z vikingi, v kateri mora nekdanji princ (Alexander Skarsgard) maščevati smrt svojega očeta in rešiti svojo mater. Klasična zgodba s fascinantnim zgodovinskim ozadjem severnih bojevnikov in božanstev. Igrajo tudi Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe, Björk, Anya Taylor-Joy, in Claes Bang.

The Lost City (22. april)

Ta film po vseh pravilih ne bi smel delovati in čisto mogoče je, da bo popolna polomija, ampak začnimo z igralci: Sandra Bullock, Daniel Radcliffe, Channing Tatum, in Brad Pitt. Kakšna kombinacija! Potem si poglejmo zgodbo: pisateljica ljubezenskih romanov (Bullock), ki je na predstavitveni turneji svoje knjige z modelom, ki predstavlja njen glavni lik (Tatum), se znajde v poskusu ugrabitve in pristane sredi zapletene dogodivščine v džungli. To MORA biti dober film.

Top Gun: Maverick (27.maj)

Vračata se Maverick! Film, ki bi moral luč sveta ugledati junija 2020, je bil že večkrat prestavljen in če se spet kaj ne spremeni, ga bomo gledali z dvoletno zamudo. Pete Mitchell (Tom Cruise), ki bi s svojimi sposobnostmi lahko že zdavnaj bil admiral, je po tridesetih letih služenja testni pilot – in še vedno težaven tip. Poleg osrednjega zvezdnika igrajo tudi Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer, in Ed Harris. Bomo videli, če se bo zaradi tega filma spet v mornarico vpisalo rekordno število mladih Američanov.

Jurassic World Dominion (10. junij)

Imamo že čez glavo dinozavrov? Ni nujno! V zadnjem Jurskem parku je Jeff Goldblum dejal, da se bodo morali ljudje naučiti živeti z dinozavri (vas na kaj spomni?) in čeprav se še ne ve, kakšna bo zgodba v zadnjem delu trilogije, je jasno, da se bodo liki morali spopasti s posledicami dejanj iz Lost Kingdom. Na režiserski stolček je znova sedel Colin Trevorrow (Jurassic World), v zasedbi pa so tudi Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Sam Neill, Laura Dern, Omar Sy, Campbell Scott, in Daniella Pineda.

Operation Fortune: Ruse de Guerre (16. junij)

Guy Ritchie nam znova prinaša točno tisto, kar svet potrebuje: tipičen Ritchie film z zapleteno zgodbo, čarovniško montažo, fenomenalno igralsko zasedbo, in zmešano akcijo. Jason Statham je Orson Fortune, agent MI6, ki najame enega največjih hollywoodskih zvezdnikov, Dannyja Francesca (Josh Hartnett), da bi ustavil prodajo nove smrtonosne tehnologije, za katero stoji preprodajalec Simmonds (Hugh Grant). Na veselje vseh igra tudi Aubrey Plaza, ob njej pa sta tudi Cary Elwes in Eddie Marsan. Statham, Hartnett in Grant so vam verjetno znani iz lanskega Wrath of Man. Da jih niso snemali istočasno?

Spiderhead (17. junij)

V bližnji prihodnosti se obsojencem ponudi možnost, da se prostovoljno javijo kot zdravstveni poskusni zajčki za skrajšanje kazni. Eden takšnih subjektov za novo drogo, ki je sposobna generirati občutke ljubezni, začne dvomiti o resničnosti svojih čustev. To je na kratko štorija, ki jo je napisal George Saunders, v film pa jo je predelal (Deadpool, Zombieland). Tudi režiser obeta, saj je taktirko prevzel Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick). Igrata Miles Teller in Chris Hemsworth, kar je prav tako plus točka. Kaj bo iz tega, bomo videli.

Thor: Love and Thunder (8. julij)

Verjetno je v tem času postalo jasno, da sem izjemno navdušen nad vsem, česar se dotakne Taika Waititi. Iz tega razloga je na tem seznamu tudi pristal četrti film o nordijskem bogu groma (Chris Hemsworth). Taika je tudi posodil glas Korgu, ob omenjeni dvojici pa bodo Karen Gillan (Nebula), Natalie Portman (Jane Foster), Christian Bale (Gorr Klavec Bogov), Matt Damon (igralec Loki), Chris Pratt (Peter Quill), Russel Crowe (Zeus), Tessa Thompson (Valkyre), Sam Neill (igralec Odin), Jaimie Alexander (Sif), Luke Hemsworth (igralec Thor) in Sean Gunn (Kraglin). Glede na imena nekaterih likov kaže, da se bo v nordijsko mitologijo vmešal tudi glavni grški bog, mnoge like iz Asgarda pa bodo v filmu znotraj filma igrali drugi igralci.

Bullet Train (15. julij)

Film, ki je posnet po japonski knjižni uspešnici, v kateri igra Brad Pitt? Kupljeno! Bullet Train je zgodba o petih plačanih morilcih, ki se znajdejo na hitrem vlaku iz Tokia in ugotovijo, da so njihove naloge povezane. Njihove zgodbe se prepletejo in skozi prevare, izdajstva in razkrite skrivnosti morajo preživeti vožnjo. Film režira veteran kinetičnih filmov David Leitch (Atomic Blonde, Deadpool 2, Hobbs & Shaw), ob Pittu pa igrajo še Michael Shannon, Joey King, Zazie Beetz, Sandra Bullock, Andrew Koji in Aaron Taylor-Johnson.

The Gray Man (22. julij)

Ko najbolj izurjen operativec Cie (resnična identiteta ni znana nikomur, a videti bo kot Ryan Gosling) nenamerno razkrije temne skrivnosti temne, se nekdanji sodelavec (psihopat, ki ga igra Chris Evans) požene za njegovo glavo in sproži globalni lov mednarodnih ašašinov. Iskreno se tega filma veselim, ker nam primanjkuje kvalitetnih vohunskih akcionerjev, po drugi strani pa sem skeptičen, ker je Netflix že imel visokoleteče cilje z imenitnimi imeni, končni rezultat pa je bil bolj ne kot ja.

Emperor (16. avgust)

Johanna resnično sovraži rimsko-nemškega kralja in cesarja Karla V. Habsburškega. Ne zato, ker je iz kraljestva izgnal Martina Lutra, ampak zato, ker je kriv za smrt njenega očeta. Lee Tamahori (Die Another Day) nas pelje v šestnajsto stoletje in svet bogastva, požrtij, nasilnih uporov, seksa, spletk, in izdaj. In maščevanja. Ne pozabimo maščevanja. Adrien Brody bo Karel, Sophie Cookson bo Johanna, papeža Klementa VII bo zaigral Oliver Platt, Eddie Marsan bo Luter, Bill Skarsgard pa Filip II Španski. Kot kaže bo 2022 dobro leto za zgodovinske filme.

Three Thousand Years of Longing (31. avgust)

Sedem let je minilo, odkar je George Miller postregel z umetnino Mad Max: Fury Road in še dve leti bomo čakali na nadaljevanje Furiosa. Povsem logično je, da nas vmes razveseli z novim filmom, ki je – romantična fantazijska komedija? Three Thousand Years of Longing je zgodba o učenjakinji (Tilda Swinton), ki nekega dne odkrije duha v steklenici (Idris Elba). Ta ji ponudi tri želje, če ga izpusti. Zapleteta se v dolg pogovor, posledic pa ne pričakuje nihče. Povsem nora kombinacija vsega: kupljeno!

Medieval (9. september)

Jan Žižka, oziroma Enooki Janez, je bil češki narodni junak, ki je v 15. stoletju sledil Janu Husu. V češki literaturi je bil upodobljen neštetokrat, letos pa ga bo v kinematografe pripeljal Petr Jákl (Gunter iz Eurotrip ali Kolya iz XXX). Do tu zveni kot nekaj, kar bi morala biti lokalna polomija, ne? No, v filmu sodelujejo tudi Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Mathew Goode, in Sophie Lowe. Zato imam nekaj upanja, da bo to pravzaprav odličen zgodovinski akcioner.

Blonde (23. september)

Leta 2000 je Joyce Carol Oates napisala večkrat nagrajeno uspešnico Blonde, v katerem nas na 700 straneh pelje v um Marilyn Monroe. Andrew Dominik (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Killing Them Softly) letos na Netflix končno prinaša filmsko upodobitev, kjer bo v glavni vlogi blestela Ana de Armas. Ob njej bodo Adrien Brody, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson, Scoot McNairy, Garret Dillahunt, in Sara Paxton.

Spider-Man: Across the Spider-Verse – Part One (7. oktober)

Spider-Man: Into the Spider-Verse je bil čudovit film, ki ga lahko opišem le s presežniki. Nadaljevanje je bilo pričakovano, a na srečo tistih, ki so se zaljubili v like, videz, in humor prvega dela, bomo dobili vsaj dve – drugi del Across the Spider-Verse naj bi prišel leta 2023. Še bolj bodo veseli ljubitelji stripov, saj bomo letos spoznali enega najboljših likov: Gwen Stacy (Hailee Steinfeld). Ob njej bomo spet srečali različne verzije Spider-Mana, boril pa naj bi se proti izjemno močnemu sovragu.

Amsterdam (4. november)

Zgodba o tem filmu je trenutno takšna: trije prijatelji so v tridesetih prejšnjega stoletja priča umoru, za katerega jih tudi osumijo. Ko hočejo oprati svoje ime, odkrijejo eno največjih zarot ameriške zgodovine. Scenarist in režiser je David O. Russell (Three Kings, American Hustle), igrajo pa Christian Bale, Margot Robbie, Robert De Niro, Michael Shannon, John David Washington, Rami Malek, Mike Myers, Zoe Saldana, Timothy Olyphant, Chris Rock, Leland Orser, in Taylor Swift! Karkoli to bo, gledamo.

Glass Onion: A Knives Out Mystery (December 2022)

Daniel Craig nas je leta 2019 presenetil s čudovito vlogo detektiva Benoita Blanca (kjer je prvič zaigral z Ano DeArmas) in Rian Johnson se je že naslednje leto lotil pisanja nadaljevanja. Netflix mu je poslal debelo kuverto in zagotovil, da bo kriminalka trilogija, drugi del pa na pretočnika prihaja v zadnjem četrtletju letošnjega leta. Film so začeli snemati lani poleti v Grčiji, ob Craigu pa bodo igrali še Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Madelyn Cline, in Jessica Henwick.

All Quiet on the Western Front (2022)

Erich Maria Remarque je deset let po koncu prve svetovne vojne izdal fenomenalen roman in svetu predstavil nepozabne like kot so Albert Kropp, Haie Westhus, Frierdich Muller, Stanislaus Katczinsky in Tjaden. Čez dve leti je Lewis Milestone posnel film in dobil oskarja, skoraj stoletje po knjigi pa nam Netflix prinaša novo upodobitev. Na režiserski stolček je sedel Edward Berger (Deutchland 83, Patrick Merlose), pred kamero pa bodo stopili Daniel Brühl, Albrecht Schuch, Sebastian Hülk in Devid Striesow.

Argylle (2022)

Matthew Vaughn, ki nam je dal Kick-Ass in trilogijo Kingsman, nam letos prinaša akcijsko špijonko, posneto po knjigi Ellie Conway. Argylle je izjemen vohun, ki so ga po izgubi spomina prepričali, da je najbolje prodajan pisatelj. Ko se mu vrne spomin in vse sposobnosti, se začne eksplozivno maščevanje proti skrivnostnemu nekdanjemu delodajalcu, Diviziji. Medtem, ko že na podlagi kratkega opisa in režiserju verjamem, da bo to zabavna dogodivščina, se zadržimo ob igralski zasedbi: Henry Cavill, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Samuel L. Jackson, Bryce Dallas Howard, John Cena, in Catherine O’Hara. Film prihaja na Apple TV+ in menda se nam obeta trilogija. Vaughn ga opisuje kot hvalnico trilerjem kot sta Die Hard in Lethal Weapon.

White Noise (2022)

Leta 1985 je Don DeLillo izdal svoj osmi roman, White Noise, ki ga je končno pognal med zvezdnike. Središče zgodbe je Jack Gladney, profesor, ki je prvak na področju zgodovine Adolfa Hitlerja. Satira sodobnega življenja, akademikov, medijev, potrošništva in drugih kotičkov ameriške kulture, se osredotoči na Jackovo obsedenost s smrtjo. Strah pred njo naj bi pregnal tako, da nekoga ubije. Postmodernistično klasiko je v film adaptiral Noah Baumbach (Marriage Story, The Squid and the Whale), igrali pa bodo Adam Driver, Jodie Turner-Smith, Don Cheadle, Alessandro Nivola, in Raffey Cassidy.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.