///

Najboljše TV serije 2022

Leto dvatisočdvaindvajset nas je bolj ali manj vrnilo v stare tirnice s tridimenzionalnimi ljudmi, s katerimi smo lahko v živo kramljali o pretočnih vsebinah, ki smo jih bili poinhalirali v preteklih dneh. Najbolj nas je obsedla mladina iz Stranger Things, morilski Dahmer, temačno-komična Wednesday, nove zgodbe iz Zahodnjega, ter seveda druga sezona White Lotus.

Poglejmo, katere nanizanke, nadaljevanke, in serije iz leta 2022 so zares vredne vašega časa. Subjektivno, seveda. (Sezname iz preteklih let najdete tu.)

Barry S3 (HBO)

Barry Berkman je plačan morilec, ki se v prvi epizodi prve sezone odloči, da bo igralec. Vedno odlični Bill Hader nas pelje skozi evolucijo enega boljših likov sodobne televizije in s čudovito zasedbo (Henry Winkler!) preklaplja med akcijskim trilerjem, črno komedijo, satiro Hollywooda in dramo—s prefinjenim dialogom in mojstrsko režijo.

The Bear (FX)

Ko sem med letom posodabljal ta seznam, se mi je ta serija uspešno skrivala—a na koncu sem jo po priporočilu prijateljice le odkril in se zatrapal v zgodbo in, tako kot očitno vsi, v glavnega igralca (Jeremy Allen White). Zgodba, ki se odvrti v dobrih štirih urah, se osredotoča na kuharja svetovnega kova, ki se po bratovem samomoru vrne v Chicago, kjer poskuša rešiti in izboljšati njegovo sendvičarno. Vsak lik ob njem je enako zanimiv in serija ji nameni enako pozornost. The Bear je napet, hiter, in ekonomičen; nekaj, kar pač morate pogledati.

Better Call Saul S6 (AMC)

Če je bil Breaking Bad kriminalka, ki je pogosto bila komična, je Better Call Saul na papirju črna komedija, ki je velikokrat brutalna. Ena najboljših serij v zgodovini je razširila mit Saula Goodmana (AKA Jimmy McGill AKA Gene Takavic) in nam dala nepozaben lik Kim Wexler (Rhea Seehorn). Zadnja sezona je dodaten dokaz, da je Vince Gilligan genij, in morda si upam napisati bogokletno misel, da je BCS enako dober, če ne boljši od BB.

Billions S6 (Showtime)

Milijarde so leta 2016 pričakovano postale eden največjih TV hitov desetletja in po petih sezona, pandemiji, in odhodu glavnega lika (Damian Lewis), ne izgublja sape. Bogati sociopati so še vedno odrezavi in teatralno domišljavi, medtem ko hočejo vsi vse po šejkspirjansko zabosti v hrbet. Spet se postavijo nova zavezništva in zaneti se nova sveta vojna. Še vedno odlični, mimo grede.

Borgen S4 (Netflix)

Borgen, ena najboljših serij v zgodovini, ki je širnemu svetu predstavila izvrstno Sidse Babett Knudsen, je prve tri sezone predvajala med 2010 in 2013. Povsem tiho so po desetletju posneli četrto sezono, ki je bolj podobna sodobnim temačnim Skandi dramam, a vseeno izstopa po brihtnosti, ostrini, in prepoznavno Borgen kvaliteto igre in scenarija.

The Boys S3 (Amazon Prime)

Satira postkapitalizma in superjunakov in družbenih medijev in radikalizacije političnega diskurza je očitno z vsako sezono boljša in, ja, še vedno polna drobovja in eksplozivnih udov. Krivico bi storil Fantom, če bi jo hotel opisati, zato morate to über-brihtno, ultra-nasilno, in onkraj-krvavo akcijo-komedijo videti čim prej. (In njen poganjek Diabolical, o kateri kasneje.)

The Crown S5 (Netflix)

Letošnja sezona ekstravagantne Krone je secirala propadajoč zakon Charlesa in Diane in povsem zadela slednjo z Elizabeth Debicki, ter dodala kup karizme prvemu z Dominicom Westom. Serija je pogosto bliže fikciji kot resnici, a briljantno in brutalno pokaže obdobje tik pred usodnim Parizom. Le kdo bo v prihodnje igral Epsteina?!

Diabolical (Amazon Prime)

Diabolical je risanka, a nikakor, pod nobenim pogojem, ni za otroke—navsezadnje se dogaja v svetu The Boys in je enako hudičevo zabavna ter brez zavor. Če vam neomejena norost sociopatskih superjunakov, ki jo ponuja animiran medij; če vas temačen humor ne prepriča, potem si poglejte ta imena: Giancarlo Esposito (Breaking Bad), Kiernan Culkin (Succession), Don Cheadle (Black Friday), Michael Cera (Arrested Development), in Akwafina (Crazy Rich Asians).

The Flight Attendant S2 (HBO Max)

The Flight Attendant je leta 2021 bila eden najbolj presenetljivih TV hitov, v katerem Kaley Cuoco (The Big Bang Theory) igra stevardeso, ki se v tajskem hotelu zbudi ob truplu. Druga sezona morda ni tako dobra kot prva, so pa pisci poskrbeli za fantastične preobrate, Kaley pa je znova dokazala, da ji je tista obupna sitcom “komedija” pred leti naredila krivico, saj je odlična igralka.

Gaslit (Starz)

Gaslit me je kupila že zaradi tematike (Watergate, Nixon, Gordon Liddy, …), igralska zasedba pa je češnjica: Julia Roberts, Sean Penn, Betty Gilpin, Shea Whigham, John Carrol Lynch … Watergate je bil poln fascinantnih likov, povezanih z največjimi škandali 20. stoletja, a glavni lik je v tej zgodbi Martha Mitchell, žena državnega tožilca (Roberts), ki je izdajala skrivnosti okrog Watergate kolobocije, dokler ni Nixon ukazal, naj jo ugrabijo. Resnična zgodba, ki zveni izmišljeno, ter liki, večji od zgodovine.

The Gilded Age (HBO)

Hočemo ‘period dramo’ z visoko produkcijo, odličnimi igralci, ter fantastičnimi kostumi. Jullian Fellowes je prigode premožnih iz Downton Abbey preselil v New York 1880-ih, ko so rasli nebotičniki in novi roparski baroni. Poleg izvrstne Carrie Coon, ki igra nouevau riche soprogo tajkuna, ki hoče biti sprejeta v star Manhattan, igrajo še Morgan Spector, Louisa Jacobson, Taissa Farmiga, Christine Baranski, in Cynthia Nixon.

My Brilliant Friend S3 (HBO)

Knjige skrivnostne Elene Ferrante prihajajo, z njimi pa nove sezone ene najlepše posnetih evropskih serij ta hip. Raziskovanje želja, družbenih slojev, ter ženskega prijateljstva je v tretji sezoni nadgrajeno z imersivnim svetom sedemdesetih, ki ob ozadju neprestanega nasilja italijanskih svinčenih let nadaljuje napeto zgodbo dveh prijateljic.

The Old Man (FX)

Komu ne bi bila všeč dobra stara špijunska akcija o ostarelem špiclju, ki ga hoče CIA pod rušo (Jeff Bridges), za pete pa mu pošlje prekaljenega bivšega šefa (John Lithgow)? Resda zgodba o neuničljivem nekdanjem agentu, ki mu nikakor na stara leta ne pustijo živeti v miru, zveni zlajnano, a The Old Man je vse prej kot to. Še enkrat: Jeff Bridges in John Lithgow!

Our Flag Means Death (HBO)

Taika Waititi znova udari! Poštirkan viktorijanski bogataš, ki bi rad bil okruten pirat (Rhys Darby) in okruten pirat, ki bi rad bil poštirkan viktorijanski bogataš (Waititi) sta čudovita lika, katerih poti se prekrižajo v sladici od serije, ki meša komedijo in prisrčno ljubezensko zgodbo. Dodajmo imena kot so Fred Armisen, Leslie Jones, Will Arnett, Nick Kroll, in Kristen Schaal, pa dobimo serijo, ki je nikakor ne smete zgrešiti, če se kaj cenite.

Ozark S4 (Netflix)

Zakonca Byrde (Laura Linney & Jason Bateman) sta se v štirih izjemno napetih sezonah spremenila iz skorajšnjih ločencev v pomemben del organiziranega kriminala v vplivno politično družino. V zadnji sezoni se morata ukvarjati z FBI, mehiškim kartelom, načrtovati spletke, ki bi znale spodkopati demokracijo, poskrbeti, da jima Ruth Langmore (Julia Garner) ne poruši vseh planov, in čeprav mogoče ni tako dobra kot prve tri, je izjemen zaključek izjemne serije.

Reservation Dogs S2 (FX)

Taika Waititi je s Sterlinom Harjo ustvaril edinstveno serijo o štirih najstnikih, ki ne vejo, kam bi se dali v indijanskem rezervatu v Oklahomi. Druga sezona se nadaljuje po šokantni smrti petega člana druščine, in upam, da nas čaka tudi nadaljevanje.

Severance (Apple+)

Kaj če bi vaš delodajalec lahko ločil vaše osebne spomine in tiste iz pisarne? Doma ne veš, kaj se je dogajalo v službi, in obratno. To je premisa Severance, ene najbolj hvaljenih serij leta 2022. Štirje uslužbenci tehnološke firme se začnejo spraševati, kaj se dogaja in zaženejo zarotniški triler o korpo skrivnostnosti. Serija neprestano drži napetost, postreže z izjemnimi idejami, ter sezono zaključi z eksplozivnim finalom. Med drugimi igrajo: Adam Scott, Christopher Walken, Patricia Arquette, in Gwendoline Christie.

This Is Going To Hurt (BBC)

Tako kot marsikje po svetu, tudi britansko zdravstvo razpada, in najbolje ga je pred časom v knjižni uspešnici opisal Adam Kay. BBC-jeva ekranizacija je grafična, ganljiva, zabavna, in iskrena. Ben Whishaw v glavni vlogi je izjemen, ob njem so izdelani liki, scenarij pa je vreden izvirnika.

Tokyo Vice (HBO)

Oznanilo, da se bo Michael Mann (Heat) lotil TV serije in zgodbo postavil v Tokio, je upravičeno poželo val zanimanja in navdušenja. Ansel Elgort (Baby Driver) je talentiran in prevzeten novinar, ki se poskuša dokazati v uredništvu japonskega časopisa, njegova obsesija so jakuze, obenem pa se odvija še podzgodba o mormonih (?). Vse je videti kul a la Mann in upam, da bo nova sezona.

We Own This City (HBO)

David Simon se je vrnil na HBO in v Baltimore! Njegovo mesto-muza in institucije se od The Wire niso spremenile, zato ima We Own This City veliko materiala. Tokrat se osredotoči na posebno enoto policije, ki ji vlada pokvarjen policaj (Jon Bernthal), v šestih epizodah pa nam pokaže vso bedo, kjer se policija obnaša kot tolpa. Vrnili so se tudi znani obrazi iz The Wire (Jamie Hector, Delaney Williams, Domenick Lombardozzi, Isaac Hayes, Tray Chaney, Jermaine Crawford) ter nekaj drugih (Dagmara Dominczyk, Don Harvey, in Wunmi Mosaku).

Westworld S4 (HBO)

Konec leta se je HBO iz nekega razloga odločil, da izbriše vse sezone Westworld iz svojega kataloga, a kdor je uspel še legalno videti zadnjo sezono, je lahko videl še eno odlično serijo, ki bi si zaslužila ne le preživetje na pretočnem ponudniku, ampak nove sezone. (Kritiki se sicer ne bi strinjali z menoj, a kaj oni vejo?) Seveda bo zanašanje na skrivnostnost in zmedene časovnice marsikoga razijezilo, a domišljija, odbite ideje, in igralci so še vedno dober razlog za ogled. Če je tretja sezona malce pozabila na igrivost s pripovedništvom, se četrta spet zave svojega potenciala. Seveda so tudi nepričakovani preobrati, brez skrbi.

White Lotus S2 (HBO)

Prva sezona The White Lotus je bila izjemno brihten in oster pogled na bogate v dobi iNaprav, a upam si trditi, da je druga sezona še boljša in vredna večkratnega ogleda iz večih razlogov. Umor (?) neznanega lika v prvih minutah prve epizode, večplastna dinamika odnosov, čudovita lokacija, fantastični igralci, prepletanje zgodb — in posebna omemba: Aubrey Plaza & Michael Imperioli. Če si ogledate eno od naštetih serij, si oglejte drugo sezono The White Lotus.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.