///

Nikola Tesla je leta 1898 izumil brezpilotno letalo

O dronih se neprestano govori, še posebej odkar so komercialne verzije na voljo praktično vsem. Z njimi se snema privlačne posnetke poroke ali pa se poroko z njimi konča. (Več o vojaških dronih si lahko preberete tukaj.) Prvi, ki je idejo vojaškega drona predstavil javnosti, je uradno Lee De Forest, ki je leta 1940 pisal o “robotskih bombnikih”. A kot je pred kratkim odkril tehnolog Matthew Schroyer, je bila ideja bojnega brezpilotnega letala predstavljena veliko prej: leta 1898, ko so se narodi sveta spet združili v miru in olimpijskih igrah. Izumitelj pa je bil wunderkind Nikola Tesla.

tesla-dron-1

Na Hrvaškem rojeni izumitelj ni bil tujec neverjetnim idejam in izumom, ki so za vekomaj spremenili svet. Možakar je bil tak frajer, da je postal bona fide ljubljenec interneta. Med drugim je izumil indukcijski motor, rotacijsko magnetno polje, tuljavo, ki nosi njegovo ime in še marsikaj. Stroj je Tesla opisal takole:

Plovilo, ki ne bi potrebovalo žic, kablov ali drugih oblik električne ali mehanske povezave z objektom, razen naravnih prevodnikov v zraku. Enake in veliko bolj praktične rezultate lahko dobimo s proizvajanjem valov, impulzov ali sevanj, ki se jih prenaša skozi zemljo, vodo ali atmosfero s pomočjo ustreznega aparata na premičnem telesu, s čimer ustvarimo želena dejanja, dokler telo ostane v dometu teh valov, impulzov ali sevanj.

Z drugimi besedami: radijski valovi. Tesla je bil mnenja, da bi te naprave bile tako močne, da bi združile narode, ko bi ti videli njihovo rušilno moč.

tesla-dron-2

Izum, ki sem ga opisal, bo uporaben na več načinov. Uporabljena bodo lahko plovila ali vozila vseh vrst. Uporabni bodo za prevoz ljudi, pisem, paketov, oskrbe ali kakršnih koli predmetov. Uporabni bodo za vzpostavljanje stikov z ali za raziskovanje odročnih krajev. […] a največja vrednost mojega izuma se skriva v vplivu, ki ga bo imel na vojskovanje in oboroževanje. Ker bo gotovo neskončno uničujoč, bo prinesel mir med narode in ga za zmeraj tudi ohranjal.

ZDA in druge države dandanes brezpilotna letala sicer uporabljajo s pridom in so zelo učinkoviti za vojskovanje, a miru, ki ga je napovedal Tesla, niso prinesli – ravno nasprotno. Edino orožje, ki je tovrsten mir bilo sposobno prinesti, je bila atomska bomba.

Prvi dron, zgrajen za vojaške namene (ali približek tega), je bil “Ketteringov hrošč” med prvo svetovno vojno. Namesto daljinskega upravljanja je hrošč imel vnaprej programirano pot in cilj. Bitke stroj sicer ni videl, kar niti ni slabo, saj je bil nezanesljiv. Do sodobnih morilskih letečih robotov smo morali počakati še slabo stoletje.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.