//

Najboljše TV serije 2020

Leto 2020 je bilo nenavadno in verjeli ali ne, na naše zaslone je prišlo kup odličnih TV serij poleg Tiger King. Seznam je do konca leta bil naslovljen kot Najbolj obetavne serije, nato pa se je ločilo seme od plevela in sestavilo seznam najboljših. Vrstni red ni povezan z odličnostjo oddaj, ampak z datumom premiere. Tu najdete najboljše TV serije leta 2019.

The Outsider (HBO) – 12. januar

Stephen King je tako prolifičen, da vsak teden pride nekaj njegovega na TV ali v kino. Po uspešnici Mr. Mercedes sta leta 2020 prišli kar dve seriji, posneti po njegovih delih. The Outsider pripoveduje zgodbo o moškem (Jason Bateman), ki ga aretirajo zaradi umora otroka. Analiza DNK pokaže, da je neizpodbitno kriv, a obenem ni dokaza, da je bil v času umora v mestu. Detektiv (Ben Mendelsohn) mora ugotoviti, kaj se je zares zgodilo v tem čudnem primeru. Gre za serijo, ki se odvija počasi, kar je včasih lahko nadležno, a zaradi zgodbe in igralcev je gotovo vredna ogleda – posebej zaradi Cynthie Erivo.

The New Pope (HBO) – 13. januar

Novi papež je pravzaprav druga sezona Sorrentinove nepozabne serije Mladi papež, a ker ima nov naslov, jo jemljemo kot nekaj ločenega. Jude Law dobi močnega nasprotnika (John Malkovich), ki prevzame vatikanski prestol. Zdrahe s primesmi magičnega realizma tako dobijo nove razsežnosti, v skrivnostne hodnike svetega sedeža pa sta iz nekega razloga stopila tudi Sharon Stone in Marilyn Manson. Težko je preseči biser prve sezone, a kdor je užival v njej, bo gotovo navdušen tudi nad razkošno bizarnostjo in bojem za sveti prestol.

Sex Education S2 (Netflix) – 17. januar

Zmedeni najstnik Otis (Asa Butterfield) in prijatelj Eric (Ncuti Gatwa) tudi v tej sezoni poskušata prebroditi skozi pasti odraščanja, pri čemer jima hoče pomagati Otisova mama (Gillian Anderson). Vsi imajo težave z odnosi, izbruhne klamidija, v mesto pa pride nekaj novih dijakov. Veliko se dogaja v drugi sezoni in vsaka tema dobi dovolj časa in pozornosti, da se zgodba in liki lepo razvijejo. Brez obsojanja, brez sramu, le čudovita komedija z odličnimi igralci.

Star Trek: Picard (CBS/Amazon Video) – 23. januar

Trekiji bodo končno lahko uživali v novi zgodbi iz vesolja, v kateri bo glavna vloga sam Jean-Luc Picard. 20 let po dogodkih v Nemesis se serija ubada z uničenjem planeta Romulus (kar smo slišali v filmu Star Trek leta 2009) in s smrtjo Date v prej omenjenem Nemesisu. Picarda seveda igra nihče drug kot Sir Patrick Stewart, ob njem pa sta tudi Jeri Ryan in Alison Pill.

Mythic Quest: Raven’s Banquet (Apple TV+) – 7. februar

Glede na ime bi sklepali, da gre za temačno serijo o orkih in čarovnikih, v resnici pa je to pisarniška komedija, ki jo je ustvaril Rob McElhenney (It’s Always Sunny in Philadelphia), govori pa o uspešnem igričarskem studiu, ki ustvari izredno uspešno video igro. Kljub temu, da se zanaša na stare formule žanra, je serija polna pametnega humorja in verjetno najboljše, kar je doslej ponudil Apple TV+. Robu se je pridružil njegov stari sodelavec David Hornsby, iz Community vam je verjetno znan Danny Pudi, posebej pa je treba omeniti odlični Charlotte Nicdao in Ashly Burch. Oh, in F. Murray Abraham je v seriji!

Narcos: Mexico S2 (Netflix) – 13. februar

Saga o mehiških narcotraficantes se nadaljuje. Po brutalnem zaključku prve sezone se mora Félix Gallardo (Diego Luna) soočiti s posledicami svojih dejanj in kot kaže, ne more zaupati nikomur. Kljub temu, da se dogaja nekaj desetletij nazaj, je serija aktualna in veliko bolj nasilna kot prva sezona – a ne za ceno bogate zgodbe, ki smo jo vajeni. Gallardo je zdaj boter največjega kartela, a da lahko obdrži svoj imperij, se mora boriti do krvi. Poleg tega se nad njega zaradi določene smrti določenega agenta DEA zgrne bes Agencije, katere maščevalni pohod vodi Walt (Scoot McNairy), ki ni posebej vezan na zakonite prijeme.

ZeroZeroZero (HBO) – 15. februar

Težko pričakovana druga serija po predlogi Roberta Saviana je končno prišla v letu 2020. Če se Gomorrah vrti okrog neapeljske vojne za prestol, se ZeroZeroZero osredotoči na globalni trg s kokainom. Na režiserski stolček je znova sedel brilijantni Stefano Sollima, najbolj znano ime v igralski zasedbi pa je Gabriel Byrne. V osmih epizodah lahko vidimo, kaj vse je potrebno, da pride pošiljka belega prahu iz Južne Amerike v Evropo. Na eni strani imamo ambiciozno tolpo ‘Ndranghete, na drugi ladjarja, ki rad zasluži nekaj pod mizo, vmes pa pokvarjene psihopatske vojake, ki ustvarijo svoj kartel, ter islamiste, ki s preprodajo belega prahu financirajo svoje bitke. ZeroZeroZero istočasno razmišlja globalno in lokalno, poleg zanimive zgodbe pa je še lepo posnet.

Better Call Saul S5 (AMC) – 23. februar

Zgodba o Jimmyju McGillu je iz sezone v sezono boljša, bolj napeta in bolj brutalna. Bob Odenkirk je gotovo eden najboljših igralcev sodobne televizije in peta sezona je vrhunska tragikomedija, ki zna iti samo še navzgor. Kljub temu, da vemo, kam vodijo življenja večine likov, je zabavno odkrivati življenje prebrisanega odvetnika preden postane Saul Goodman in spozna svoj konec, Walterja.

Altered Carbon S2 (Netflix) – 27. februar

Po fantastični prvi sezoni je v škornje Takeshija Kovacsa stopil Anthony Mackie (Winter Soldier), ki je nadomestil Joela Kinnamana. Revolucionar in plačanec hoče najti edino žensko, za katero mu je kdaj bilo mar, iskanje pa traja že več stoletij, planetov in teles. Na moje veselje se je vrnil lik AI Edgarja Poea (Chris Conner), igrajo pa tudi Lela Loren, Simone Missick in Dina Shibibi. Prva sezona je imela svoje pomanjkljivosti, zato je druga sezona veliko bolj osredotočena in ve, kaj hoče povedati. Če bo šlo tako naprej, bo tretja sezona fenomenalna.

Westworld S3 (HBO) – 16. marec

Tretja sezona ene najbolj prestižnih TV serij nosi podnaslov “Novi svet”. V osmih epizodah vidimo, kaj se je zgodilo tik po koncu druge sezone. Dolores prispe v neo-Los Angeles in se zaplete z likom, ki ga igra Aaron Paul (Breaking Bad). Če se je v parku zgodila krvava revolucija robotov, Dolores spozna, da se njeni digitalni rasi v zunanjem svetu ne godi najbolje. Sklene, da bo potrebna prava robo-revolucija in rešitev njene rase iz suženjstva. Pot do tega je seveda tlakovana s trupli, zato vpliven stric iz ozadja nanjo naščuva Maeve (Thandie Newton). Prva sezona je bila umetnina, čeprav malce zapletena, druga pa je bila še večji labirint. Tretja sezona je bolj jasna, a zaradi tega nič manj inteligentna. Evan Rachel Wood je še vedno fenomenalna, ob njej pa vztrajajo Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompson in Luke Hemsworth. Bodite pripravljeni na čudovite zaplete in odlično ZF zgodbo.

The Plot Against America (HBO) – 17. marec

V alternativnem svetu pilot in populst Charles Lindbergh postane predsednik Amerike in potisne narod proti fašizmu. Zveni znano? Še preden se je podobno zgodilo v resnici, se je to zgodilo v romanu Philipa Rotha, zdaj pa jo je na HBO postavil David Simon (The Wire). Winona Ryder igra glavno vlogo, John Turturro je rabin, Lindbergha pa igra manj znani igralec Ben Cole (Happy!). Zgodba včasih preveč spomni na sedanjost in četudi ima nekaj težkih tem in prizorov, je obvezen ogled za ljubitelje alternativne zgodovine in Davida Simona.

Ozark S3 (Netflix) – 27. marec

Avtorjem serije Ozark je nekako uspelo vsako sezono narediti boljšo od prejšnje in tretja je (trenutno) najboljša. Pritisk je večji, tveganja so hujša, posledice pa nepredstavljive. Družina Byrde se je zapletla v čisto preveč težav, kar je odlično za dramo. Mehiški kartel je nestrpen, FBI čisto preblizu, politika zahrbtna, zavezniki so takoj sovražniki, Marty pa hoče le prati denar. Vlakec smrti.

Tales from the Loop (Amazon) – 3. april

Kdor pozna švedskega umetnika Simona Stålenhaga, potem je seznanjen s temačnim vsakdanjim futurizmom, kjer sredi polja ob traktorju nepremično stoji ogromen robot, ali pa kjer izza meglic utripajo rdeči laserji. Serija, ki je zasnovana na namizni igri omenjenega umetnika, se vrti okrog mesteca, ki stoji nad Zanko, strojem, ki naj bi odklenil in raziskal skrivnosti vesolja. Zaradi tega so tu mogoče stvari, ki so nekoč bile le stvar znanstvene fantastike. Scenarij sta napisala Stålenhag in Nathaniel Halpern, medtem ko je slednji tudi režiser. Med drugim igrajo Jonathan Pryce, Rebecca Hall, Jane Alexander in Tyler Barnhardt.

Mrs. America (HBO) – 15. april

V sedemdesetih je v ZDA potekala kulturna vojna med konzervativno “moralno večino” in progresivnim feminizmom. Na eni strani je Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) hotela še bolj nazadnjaško Ameriko, na drugi strani pa so Gloria Steinem (Rose Byrne), Bella Abzug (Margo Martindale), Shirley Chisholm (Uzo Aduba) in Jill Ruckelshaus (Elizabeth Banks) orale ledino za bolj napredne ideje (kot je na primer enakopravnost žensk). Ob že omenjenih igralskih kalibrih so tudi Sarah Paulson, John Slattery in James Mardsen. Serijo je ustvarila Dahvi Waller, ki se je brusila tako na Desperate Housewives kot tudi na Mad Men.

Billions S5 (Showtime/HBO) – 3. maj

Nova sezona sage o novodobnih roparskih baronih in šerifih je znova zanetila spor med Axelrodom in Rhoadesom, obenem pa oba dobita nove sovražnike. Tehnološki pionir Mike Prince (Corey Stoll) ogrozi Axelrodovo dominanco, Rhoades pa se spopade z nevarno okrožno tožilko (Roma Maffia). Taylor Mason mora nazaj v Axe Capital, Wendy pa kuje nova zavezništva, s čimer pride v navzkrižje tako z Axelrodom kot tudi z Rhoadesom. Poleg Stolla je peta sezona dobila še nekaj zvezd: Julianna Marguilles (The Good Wife) igra pisateljico in profesorico sociologije; Frank Grillo (The Purge) je skrivnosten slikar; Rick Hoffman (The Suits) pa jezdravnik z nenavadnimi metodami. Zaradi pandemije so morali sredi sezone prenehati s snemanjem, zato smo junija ostali pri sedmi epizodi. Kljub temu Billions ostaja čudovito posnet in odigran shakespearejanski boj med sociopati, ki jim ni mar nekaj milijonov dolarjev, če zato trpi nasprotnik.

Dead to Me S2 (Netflix) – 8. maj

Odlična črna komedija s Christino Applegate in Lindo Cardellini je v drugi sezoni pokazala, kaj se je zgodilo nemudoma po neverjetnih dogodkih v prvi sezoni. Obe igralki sta še vedno vrhunski, zgodba pa neprestano v nas meče preobrate. Lahko celo rečemo, da je druga sezona boljša od prve; še bolj nam pokaže, kako sta žalovanje in jeza tesno povezani, vsi pa komaj čakamo tretjo.

The Great (Hulu) – 15. maj

Potem, ko je Katarino Veliko leta 2019 brilijantno zaigrala Helen Mirren v resni miniseriji, smo leta 2020 dobili še čudovit satiričen pogled na to znano carico. Katarino je tokrat zaigrala imenitna Elle Fanning (The Neon Demon), v mokasine carja Petra III pa je stopil Nicholas Hoult (Skins). Čeprav se zgodovinskih dejstev ne drži kot pijanec plota, s prvovrstno igro in humorjem ustvari zgodbo, ki jo hočemo pogledati do konca v enem dahu. Posebej je treba tudi omeniti, kako odličen je Adam Godley v vlogi nadškofa. Sem omenil, kako izvrstna je Elle?

Stateless (Netflix) – 8. julij

Avstralska miniserija, ki jo med drugim ustvarila tudi Cate Blanchett, pripoveduje resnične zgodbe o stevardesi, ki beži pred kultom; o beguncu, ki beži s svojo družino iz Afganistana; o očetu, ki je ujet v službi brez prihodnosti; in o birokratu, ki je tik pred tem, da razkrije škandal. Vsi ti liki se srečajo v begunskem centru, kjer je preplet zgodb katalizator za novo dogajanje. Poleg Blanchett igrata tudi Yvonne Strahovski in Dominic West. Mogoče je na čase preveč površinska, a zaradi vrhunske igre ji odpustim tudi to in dejstvo, da je v njej Jai Courtney.

Lovecraft Country (HBO) – 16. avgust

Lovecraft Country naj bi v navezi Jordan Peele + J.J. Abrams na TV prišel že leta 2019, zdaj pa je šlo zares. ZF serija, posneta po istoimenskem romanu Matta Ruffa sledi Atticusu Blacku in dvema prijateljema, ki se v petdesetih letih odpravijo na potovanje po Ameriki, da bi našli očeta. Na poti srečajo grozljive rasistične pošasti, ki jim pod senco Jima Crowa pretijo kot bi prišle iz Lovecraftovega romana. Glavno vlogo je prevzel svež obraz Jonathan Major, njegovo sopotnico igra Jurnee Smollett-Bell (Underground), pogrešanega očeta pa enkraten Michael Kenneth Williams (The Wire).

The Boys S2 (Prime Video) – 4. september

Kako že tako izjemno serijo narediš še boljšo? Tako da satiro naviješ na enajst, potrojiš nasilje, in spustiš vajeti. Sedmerica vsemogočnih herojev v drugi sezoni straši s super-teroristi, Billy Butcher pa je označen za njihovega vodjo. Glavne junake, ki se borijo proti superjunakom (torej proti-junake?), lovi tako policija kot tudi Korporacija, ki jih hoče utišati. Sedmerica dobi tudi novo članico, ki je izjemno priljubljena na družbenih omrežjih, a za njeno neposrednostjo in “meme kampanjo” se skriva nekaj temačnega. Nekaj naci-temačnega. Ime ji je Stormfront, igra pa jo prima Aya Cash (You’re the Worst). Občasno se pokaže tudi Goran Višnjić, ki igra karizmatičnega vodjo skrivnostnega kulta, v vsakem primeru pa je jasno, da nas lahko iz te zagate reši le reka krvi in domiselne krilatice.

Fargo S4 (FX) – 27. september

Z bratoma Coen lahko vedno računamo na dobro zgodbo, dodelane dialoge, in odlično igro. Četrta sezona se je iz Minnessote premaknila v Kansas (seveda ima ena od rednih vlog močan naglas), kjer Chris Rock igra vodjo gangsterjev, ki bežijo z rasističnega juga leta 1950. V Kansasu se ne sicer ne razumejo posebej dobro z italijansko mafijo, kar pripelje do ogromno nasilja in preobratov. Ob Rocku so tudi Timothy Olyphant, Jason Schwartzman in Ben Whishaw, najbolj pa je bilo lepo videti nepričakovano vlogo, ki jo igra Salvatore Esposito (Genny v Gomori). Mogoče so ustvarjalci že malce utrujeni in četrta sezona ni tako dobra kot prve tri, ampak to še zdaleč ne pomeni, da ni odlična.

The Good Lord Bird (Showtime) – 4. oktober

Sredi 19. stoletja se v Kansasu kuha boj proti sužnjelastništvu. Mlad suženj Onion (Joshua Caleb Johnson) je osrednji lik, ki je del druščine abolistov pod vodstvom patra Johna Browna (Ethan Hawke), zgodba pa neizbežno pripelje do slavnega napada na vojaško skladišče, ki je posledično vodilo v državljansko vojno. Serija je polna dobre glasbe, lepo izpeljanih strelskih spopadov, in nabritega humorja.

Barbarians (Netflix) – 23. oktober

Bitka v Tevtoburškem gozdu velja za največji vojaški poraz Rimskega imperija, kjer je zaradi izdajstva v svojih vrstah umrlo okrog 20 tisoč rimskih vojakov. Germanska plemena so tako ponižala veliko cesarstvo, da se to ni nikoli več vrnilo v te loge. Ta zanimiv kos zgodovine je prišel na Netflix v obliki izjemne nemške serije, ki je bila pravo presenečenje leta 2020. Poleg imenitnih bojev in izdelanih likov nam ponudi tudi podrobno raziskano zgodbo in Rimljane, ki dejansko govorijo latinsko!

The Undoing (HBO) – 25. oktober

Producent David E. Kelley (Big Little Lies) je znova zbobnal nekaj zvezdnikov (Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland), poklical odlično režiserko Susanne Bier (The Night Manager) in na predlogi romana posnel dramo. Kidman igra žensko s popolnim življenjem, ki se ji tik pred izidom prve knjige poruši svet zaradi nasilne smrti v njenem družbenem krogu. Sledijo neverjetna razkritja in napeta drama, ki je kljub nekaterim luknjam vredna ogleda. Posebej zaradi Hugha Granta. Boste videli zakaj.

The Crown S4 (Netflix) – 15. november

Olivia Colman se je končno vrnila v vlogi kraljice Elizabete II s četrto (in njeno zadnjo) sezono, a že v prvi epizodi je bilo jasno, da bo šov ukradla Emma Corrin v vlogi princese Diane. Zgodba, ki menda ni vedno zvesta resničnosti, se dogaja v sedemdesetih in osemdesetih, poleg Diane pa ima z dvorom opravka tudi Margaret Tatcher (čudovita Gillian Anderson). Dejstvo je, da je The Crown še vedno ena najbolj razkošnih dram na sodobni televiziji in da je kljub zavihanim nosovom kraljeve družine vredna ogleda.

The Flight Attendant (HBO) – 26. november

Če Kaley Cuoco poznate iz nerazumljivo priljubljene (obupne) serije The Big Bang Theory, nemudoma pozabite na tisto vlogo, saj vas čaka nekaj imenitnega. V miniseriji The Flight Attendant namreč igra kaotično stevardeso, ki se nekega dne zbudi ob umorjenem lepotcu. Skrivnost se razpleta skozi serijo bizarnih in nadrealističnih situacij, kjer glavna vloga vidi in se pogovarja z umorjenim. Gre za triler, dramo in komedijo v enem paketu, in nekako jim uspe, da navijamo za protagonistko, ki ni posebej dobra oseba. (No, saj za takšne še najraje navijamo v serijah, ne?)

1 Comment

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.