//

Najboljše TV serije 2021

Leto je naokrog, zato si znova poglejmo, kaj dobrega nam je prineslo leto 2021. Vrnile so se priljubljene serije z novimi sezonami, dobili smo povsem nove zadeve, nekaj jih je ponovno vstalo, spet se jih je nekaj končalo. Ne pozabite tudi na seznamov za leti 2019 in 2020, ali pa seznam najboljših serij pod soncem.

Seznam se bo skozi leto posodabljal, na koncu pa ga bomo po tehtnem pregledu spremenili v seznam najboljših serij leta.

Lupin (Netflix) – 8. januar (drugi del: 11. junij)

Assane Diop, ki ga igra čudoviti Omar Sy (Intouchables), je sin imigranta iz Senegala, ki je iskal boljše življenje. Ko je oče po krivem obtožen kraje, se v čudnih okoliščinah v zaporu obesi, Assane pa po več letih poskuša ugotoviti, kaj se je zgodilo. Navdahnjen s knjigo o Arsenu Lupinu, se poda na pot maščevanja, ki pa mu vzame več kot je načrtoval. Serija je napeta in dobro posneta, ter dobrodošel ne-ameriški dodatek za naše sezname.

WandaVision (Disney+) – 15. januar

Marvel je v letu 2021 pretočne kanale poplavil s svojimi serijami, na tem seznamu pa omenjam le tisto nadaljevanko, ki je najbolj navdušila kritike. WandaVision se vrti okrog superjunakov, ki jih igrata Elizabeth Olsen in Paul Bettany, zgodbe pa se loti samo-ironično. Dvojcu sledimo skozi različna desetletja 20. stoletja, zato se morata prilagoditi različnim klasičnim TV klišejem. Inovativno in zanimivo, a vseeno še najbolj za ljubitelje Marvela.

The One (Netflix) – 12. marec

Predstavljajte si, da lahko vašo dušo dvojčico najdete s preprostim DNK testom. To je premisa britanske serije v osmih delih, kjer znanstvenica (Hannah Ware) odkrije, da smo z določenimi ljudmi povezani na podlagi privlačnosti, ki temelji na biologiji. Serija je zanimiv pogled v paralelno prihodnost in zabavna kriminalka.

Law & Order: Organized Crime (NBC) – 1. april

Law & Order je institucija in ena najuspešnejših franšiz na TV. Odkar je Dick Wolf s kultno policijsko proceduralko začel v devetdesetih, je ustvaril sedem spin-offov. Običajno na tem seznamu ne bi omenjal ničesar iz formulaičnega sveta NBC kriminalk, a ker gre za vrnitev priljubljenega lika, ki ga igra Christopher Meloni, se tudi sam malo veselim te nanizanke. Omenjeni Elliot Stabler se po dolgih letih odsotnosti vrne v New York in se priključi elitni enoti za boj proti organiziranemu kriminalu. Prva epizoda se, časom primerno, ukvarja z mafijsko organizacijo, ki prodaja lažne zaščitne maske proti virusu, medtem pa išče ljudi, ki so umorili njegovo ženo. Ob Christopherju igrajo še Dylan McDermott, Danielle Moné Truitt, Tamara Taylor, in Ainsley Seiger.

The Nevers (HBO) – 11. april

Potem, ko je Joss Whedon geeke navdušil s serijo Firefly in dvojnimi Maščevalci, in jih nato razkuril s svojo verzijo Lige pravice, se je vrnil v svet televizije s še eno superjunaško štorijo, tokrat postavljeno v viktorijanski London. S serijo The Nevers je združil ljubitelje angleških zgodovinskih dram z avtentičnimi kostumi in oboževalce nadljudi z oprijetimi kostumi. Znanstveno-fantastična štorija se vrti okrog skupine žensk, ki ugotovijo, da imajo nenavadne moči. Spopasti se morajo z neuničljivimi sovragi, in seveda rešiti svet. Med drugim igrajo Laura Donnelly, Olivia Williams, Ann Skelly, James Norton, Ben Chaplin, in na moje veselje, neponovljivi Pip Torrens. Torej bum, bam in tresk, ampak v krinolinah.

Mare from Easttown (HBO) – 19. april

Kaj dobiš, če združiš Happy Valley in True Detective, zgodbo pa premakneš v Pensilvanijo? Mare of Easttown, kjer Kate Winslet igra detektivko, ki poskuša odkriti, kdo pobija mlada dekleta. Miniserijo je spisal Brad Ingelsby (The Way Back), ob Kate pa spet zaigra Guy Pearce (skupaj sta igrala v Mildred Pierce). Igrajo še Jean Smart, Evan Peters, in Angourie Rice. Serija je temačna, a odlična, predvsem pa gre pohvaliti, kako dobro je Britanka Kate osvojila lokalni dialekt.

Mythic Quest: Raven’s Banquet S2 (Apple TV+) – 7. maj

Čudovito odpuljena serija o igričarskem studiu, ki so jo ustvarili Rob McElhenney, Charlie Day in Megan Ganz iz It’s Always Sunny in Philadelphia se je vrnila z drugo sezono. Poppy je zdaj partnerica v firmi in naslednji cilj je ustvariti novo igro. Druga sezona je seriji z inteligentnim humorjem in odlično igro le še utrdila mesto na vrhu pisarniških TV komedij.

Love, Death & Robots S2 (Netflix) – 14. maj

Po prvi sezoni utrgane Netflixove antologije animiranih filmov za odrasle je prišla druga, še bolj utrgana in še bolj za odrasle. Love, Death & Robots tokrat prinaša več seksa, nasilja in preklinjanja kot ga lahko prenesete, vsaka epizoda pa je sama po sebi umetnina. Tim Miller (Deadpool) in David Fincher opozarjata, da serijo uživajte v manjših količinah in previdno.

Black Monday S3 (Showtime) – 23. maj

Black Monday si zasluži več pozornosti, a nekaj delajo prav, saj so se vrnili s tretjo, prav tako močno sezono. Don Cheadle, Regina Hall, Paul Scheer in ostali so po eskapadah druge sezone nezaželeni na Wall Streetu, zato se morajo znajti kako drugače.

Kevin Can F**K Himself (AMC) – 20. junij

Vsaka druga sitcom komedija se je vrtela okrog neumnega moža, ki je bil nerazložljivo poročen s popolno ženo, ki pa je obstajala samo zato, da je lahko on stresal šale na njen račun. Ta žena se v Kevin Can F**K Himself nekega dne odloči, da bo moža ubila in takrat se sitcom spremeni v temno dramo, v kateri Annie Murphy (Schitt’s Creek) blesti. Serija dobro preklaplja med klišejsko svetlimi trenutki z neumnim humorjem in bolj temačnimi prizori, ki prikazujejo resnično življenje. Vredna vašega časa.

I Think You Should Leave S2 (Netflix) 6. julij

Tim Robinson je s svojo skeč serijo na Netflix tiho prišel spomladi 2019 in eksplodiral. Skoraj vsak prizor je postal samostojen meme (nesreča prodajalca hrenovk), fraze pa se na družbenih medijih citirajo še zdaj (“Oh my god, he admit it!”). Po dveh letih je na srečo vseh prišla nova sezona, ki je enako utrgana in briljantna. Gotovo ena boljših skeč serij ta hip in nasploh.

The White Lotus (HBO) – 11. julij

“Večina gostov je belih, bogatih in zmešanih,” pravi ena od uslužbenk v resortu za bele, bogate in zmešane. The White Lotus je komedija z odlično igralsko zasedbo v šestih epizodah, ki nam skozi družbeno satiro pove zgodbo o ekskluzivnem havajskem hotelu, kjer so gostje, uslužbenci, in sam resort manj kot popolni. Igrajo Connie Britton, Steve Zahn, Sydney Sweeney, Murray Bartlett, Jennifer Coolidge, Alexandra Daddario, Jake Lacy, Natasha Rothwell, in Molly Shannon.

Brooklyn Nine-Nine S8 (NBC) – 18. avgust

Brooklyn 99 je gotovo ena najbolj zabavnih, izvirnih, in prisrčnih sitcomov, po sedmih sezonah pa so se morali spoprijeti z dejstvom, da so le “copaganda” in da ameriška policija v resnici ni tako prijetna kot jih prikazujejo v seriji. Z osmo sezono se je policijska postaja 99 poslovila, naslovila je težje tematike, a kljub vsemu ni izgubila svojega humorja.

What We Do in the Shadows S3 (FX) – 2. september

Vampirska komedija, ki je svoj uspeh zgradila na odlični kemiji med igralci in solidnim scenariju, je s tretjo sezono dokazala, da gre lahko oddaji z vsakim letom boljše. Iskreno serija po vseh pravilih tega sveta ne bi smela biti tako smešna.

Casa del Papel S5 (Netflix) – 3. september

Mogoče se je zdelo, da bo ustvarjalcem težko peljati zgodbo o tatovih z neverjetnimi načrti tako dolgo, a jim je uspelo ustvariti napet in serije vreden zaključek. Visokooktansko, polno zapletov, in še ena stvaritev, ki se ni z uspehom ni polenila.

Billions S5 (Showtime/HBO) – 6. september

Zaradi pandemije se je peta sezona milijarderske sage končala pri sedmi epizodi, septembra pa smo lahko končno videli, kako se zgodba odvije do konca. Axelrodovo (Damian Lewis) dominanco ogroža tehnološki pionir Mike Prince (Corey Stoll), Rhoades se spopada z nevarno okrožno tožilko (Roma Maffia), Taylor Mason mora kazensko nazaj v Axe Capital, Wendy kuje nova zavezništva, s čimer stopi na rep tako Axu kot tudi bivšemu možu. Poleg Stolla lahko gledamo več zvezdnikov: Julianna Marguilles (The Good Wife) igra pisateljico in profesorico sociologije; Frank Grillo (The Purge) je skrivnosten slikar; Rick Hoffman (The Suits) pa je zdravnik z nenavadnimi metodami. S to sezono se je Lewis na žalost poslovil, v naslednji pa bo glavno vlogo prevzel Corey Stoll.

Sex Education S3 (Netflix) – 17. september

Čudovita in navihana britanska komedija o odraščanju in odnosih se je na našo srečo vrnila tudi tretjič in upam si trditi, da je najboljša doslej. Ustvarjalci so se še bolj poglobili v svoje čudovite like in ustvarili iskreno in zabavno mojstrovino, ki se ne boji nobene teme.

The Morning Show S2 (Apple TV+) – 17. september

Prva sezona novičarske drame z izjemno zasedbo (Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Billy Crudup, in Mark Duplass) se je končala bombastično, vsem na očeh. Jutranja oddaja se je vrnila in stvari poskušala sestaviti nazaj. Stari kolegi so novi sovražniki, zavezništva so meglena, stvari se podirajo, pomembni ljudje umrejo, in pogasiti je treba veliko požarov.

Squid Game (Netflix) – 17. september

Čudno bi bilo, če ne bi na seznam uvrstil že kultne korejske serije, ki je med starši povzročila manjšo moralno paniko. No, saj je res brutalna in ni za občutljive, ima pa veliko srca in ostro komentira stanje družbe.

Jaguar (Netflix) – 22. september

Pred nekaj leti je Al Pacino naciste lovil v seriji The Hunters, a težko rečemo, da je bila dobra. Letos se je antifa lova lotila ženska (Blanca Suárez), ki je kot otrok doživela holokavst. Skupaj s skupino drugih lovcev izsledi in kaznuje naciste, ki s pomočjo Vatikana bežijo pravici.

Foundation (Apple TV+) – 24. september

Isaac Asimov je v svoji bogati karieri napisal tudi silno uspešno serijo Foundation, ki je izredno hvaležen material za ZF serijo. To sta opazila tudi David S. Goyer (trilogija Dark Knight) in Josh Friedman (War of the Worlds), ki sta za Apple TV+ epsko zgodbo spravila na naše pretočne naprave. Igrajo tudi Jared Harris, Clarke Peters, T’Nia Miller, Laura Birn in Daniel MacPherson.

Maid (Netflix) – 1. oktober

Maid gotovo ni lahkotna zabava, je pa močna in pomembna serija, ki predvsem stoji na odlični igri Margaret Qualley in dobri zgodbi. Glavna tema serije je mizerija, ki jo mora prebroditi revna ženska, v dobro naših duš pa ima še tako social-realistična zgodba nekaj prijetnejših trenutkov. Poleg Margaret igrajo še Andie MacDowell, Billy Burke, Anika Noni Rose, in Nick Robinson.

Dopesick (Hulu) – 13. oktober

V drami, ki je posneta po istoimenski knjigi, se Michael Keaton v vlogi zaskrbljenega zdravnika loti problematike zasvojenosti z opioidi. Miniserijo je ustvaril Danny Strong (Empire), vsaka epizoda pa se bo lotila različnega kota težave, od farmacevtskih direktorjev do agentov agencije DEA. Igrajo tudi Peter Sarsgaard, Kaitlyn Dever, Rosario Dawson, Michael Stuhlbarg, in Will Poulter.

Succession S3 (HBO) – 17. oktober

Ena najboljših serij z odličnimi liki (kjer za nikogar ne navijate) se po pandemičnem premoru vrača. Zgodba se nadaljuje takoj po eksplozivni izjavi za tisk, ki jo je dal Kendall, že tako disfunkcionalna družina pa implodira. Veliki medijski imperij je ves čas na nitki, vsak od otrok hoče navdušiti očeta, na koncu pa se zgodi (ne)pričakovano.

Dexter (Showtime) – 7. november

Dexter Morgan (Michael C. Hall) je svojo potrebo po ubijanju usmerjal v zlobneže med letoma 2006 in 2013, po osmih letih pa je bil čas, da dobimo zaključek, ki si ga zaslužimo. Vsi se namreč strinjamo, da osma sezona ni bila najboljša, ne? Zato je nas vse veseli, da se je forenzični serijski morilec vrnil s posebno renesančno sezono, kjer se je moral soočiti z zlobcem, ki ga igra odlični Clancy Brown (Carnivale, Billions). Miniserija je polna zapletov, nekateri liki se vrnejo, vsi pa si zdaj želimo nadaljevanje.

Gomorrah S5 (HBO) – 19. november

Brutalna in fenomenalna neapeljska mafijska saga se letos s peto sezono zaključuje in kot smo izvedeli v filmu L’Immortale (2019), je Ciro še živ. Stari prijatelji postanejo smrtni sovražniki, obudijo se stara zavezništva, spletejo se nova, v Neapelj pa pride neusmiljena bratomorna vojna.

The Great (Hulu) – 19. november

Presenetljivo, ampak revizionistična komedija o eni največjih ruskih vladaric, je tudi z drugo sezono bistra in zabavna. Elle Fanning in Nicholas Hoult sta še vedno fenomenalna, serija pa čudovit napad na klišeje zgodovinskih serij. Da ne omenjamo tega, da se pojavi tudi Gillian Anderson! Prekočite, če delate referat o Katarini Veliki.

The Wheel of Time (Amazon Prime) – 19. november

Pogreša kdo Game of Thrones? Brez skrbi, Jeff Bezos je vložil kup denarja v novo fantazijsko serijo, ki hoče biti vaša naslednja najljubša oddaja z zmaji in čarovnijo. Osnova za The Wheel of Time so istoimenski romani Roberta Jordana, taktirko pa vihti Rafe Judkins, ki je med drugim pisal za Chuck in Marvel’s Agents of SHIELD. Zgodba se vrti okrog Moiraine (Rosamund Pike), ki je članica vplivne organizacije žensk, ki se ukvarjajo s čarovnijo. S petimi ljudmi gre po svetu, ker verjame, da je eden od njih reinkarnacija Zmaja, ki naj bi po prerokbi bodisi rešil bodisi uničil svet. Zanimiva loterija, predvsem pa me navdušuje, da je bilo veliko prizorov posnetih v Posočju, kar vidimo tudi v napovedniku (ista lokacija kot v Narniji). Prva sezona je postregla s šestimi epizodami, potrjena pa je že druga.

It’s Always Sunny in Philadelphia S15 (FX) – 1. december

Najboljša TV komedija se je na veselje vseh s svojimi neumnimi liki in inteligentnim humorjem vrnila že petnajstič. Kljub temu, da postavljajo rekord po številu epizod, ni videti, da bi se ustvarjalci izmučili in izpeli. Ravno nasprotno: zdi se, da letos streljajo z vsemi topovi.

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.