//

11 dokazov, da sta Spectre in Misija nemogoče en in isti film

Leto 2015 je bilo izjemno plodno na področju akcijskih špijonerjev: Kingsman, Man from UNCLE, Bridge of Spies, Survivor, Mortdecai, Spy in seveda vrhunca leta, Spectre in Mission Impossible: Rogue Nation. Medtem ko brez težav rečemo, da skoraj vsak vohunski film posredno ali neposredno črpa iz opusa 007, pa je treba priznati, da sta si Spectre in Rogue Nation že nelagodno podobna. Oba filma sta mi bila izredno všeč in sem jih pogledal več kot enkrat; in tudi kritiki so navdušeni nad njima. Spectre je pridelal več kot 850 milijonov dolarjev in 64% oceno na Rotten Tomatoes, medtem ko je Rogue Nation zaslužil slabih 700 milijonov dolarjev, RT pa so jim dali oceno norih 93%.

Preden grem na specifične podobnosti, je treba omeniti, da so Rogue Nation začeli snemati avgusta 2014 v Avstriji, Spectre pa decembra 2014… v Avstriji. O lokacijah bo še veliko govora. Verjetno mi ni treba poudarjati, da sledi izobilje kvarnikov!

Obe agenciji ukinejo, agenta pa gresta solo

mi6-imf

Britanska vlada ukine program 00, ker je zastarel in iz “drugih časov”. Sodobna državotvornost namreč temelji na prisluškovanju, zbiranju podatkov in dronih. V Misiji direktor Cie pred Senatom navaja razloge, zakaj je treba ukiniti agencijo IMF (Impossible Mission Force): ker ima neortodoksne metode, je zastarela in ne spada v “sodobni čas transparentnosti”. Tako Bond kot Hunt gresta na lov na lastno pest, medtem ko ju vlada išče, njuni ekipi pa jima na skrivaj pomagata. In ko smo pri lovu…

Oba agenta lovita vodjo tajne organizacije

spectre-syndicate

Bond se odpravi po svetu, ker hoče najti skrivnostnega vodjo tajne organizacije SPECTRE, ki naj bi stala za mnogimi terorističnimi napadi. Sčasoma odkrije, da jo vodi Blofeld, bel starejši moški, ki služi s terorizmom. Hunt se po svetu odpravi iz istega razloga: najti hoče skrivnostnega vodjo tajne organizacije The Syndicate. In ga najde. Solomon Lane je starejši bel moški, ki služi s terorizmom.

V obeh filmih je član britanske vlade neposredno povezan z glavnim zlobcem

denbigh-atlee

Bondov nadrejeni Max Denbigh, ki lobira za ukinitev programa 00, je dvojni agent, ki dela za SPECTRE. S skupnim prisluškovalno-obveščevalnim programom, ki ga financirajo tudi zasebna podjetja (oziroma SPECTRE) bi Blofeldu prinesel ogromno denarja. Tudi v Misiji nemogoče je podobno. Direktor obveščevalne službe MI-6 Atlee je kriv za Syndicate, saj si ga je izmislil in izvedel brez vednosti vlade. Ko stvari uidejo izpod nadzora in bivši britanski agent Lane dela po svoje, poskuša Atlee škandal pomesti pod preprogo.

V obeh filmih “piflarja” pomagata glavnemu junaku, ko sta “na dopustu”

q-benji

Ko Bonda vztrajno iščejo in ga hočejo pripeljati nazaj v London, mu pomaga Q, ko zakriva njegove sledi. Ko je Bond v elitni kliniki v Avstriji, ga tehnik obišče pod pretvezo, da gre na dopust, v resnici pa gre pomagat Bondu. Ko Ethan Hunt na lastno pest vohlja po glavnem mestu Avstrije, k sebi privabi prijatelja in tehnika Benjija in sicer z vstopnicami za dunajsko opero, torej z dopustom. Benji ostane s Huntom in mu pomaga do konca filma.

Oba agenta mučijo in oba reši ženska

mucenje-bond-hunt

Res je, vsak vohunski filmski junak prej ali slej pristane v kleti, kjer ga na različne načine mučijo bodisi glavni zločestnež bodisi njegovi podložniki. A zanimivo je, da tako Bondu kot Huntu hočejo zdrobiti eno izmed kosti. Bondu Blofeld prevrta lobanjo, da bi mu scvrl možgane in spomine na vse njegove ženske. Ethan Hunt visi v kleti in čaka, da mu “Doktor Kost” s cvetoberom orodij brutalno polomi vse kosti. Bonda reši dr. Swann, ko proti Blofeldu vrže eksplozivno uro, Hunta pa izpusti Ilsa Faust, tajna agentka pod krinko.

Oba agenta zgodba vodi v Maroko

maroko

V Maroku je skrivališče glavnega podleža (Bond) in tajna podatkovna baza, v katero je treba vdreti (Misija nemogoče). Zanimivo je, da imata oba filma referenco na film iz leta 1942, Casablanca: Bondov smoking je namenoma podoben tistemu, ki ga je nosil Humphrey Bogart; Huntu pomaga Ilsa Faust, ki si deli ime z Ingrid Bergman (Ilsa Lund).

Oba agenta zaključita zgodbo v Londonu

konec-london

V britanski prestolnici se odvije končni pregon, soočenje protagonista in antagonista, ter aretacija (ne usmrtitev) slednjega. Bond in Blofeld se lovita po Londonu, se srečata v porušeni stavbi MI-6, film pa se konča na mostu Westminster, kjer Bond odkoraka proti dr. Swann, Blofelda pa v kraljičinem imenu aretira M. Hunt in Lane se podita po Londonu, se soočita v garaži, nato pa Lana ekipa IMF uspava in pospravi v policijski kombi. Ponovimo, da ne Blofelda ne Lana ne ubijejo, ampak ga predajo oblastem.

Soočenje med agentom in zlobnežem se zgodi za neprebojnim steklom

neprebojno

Ko se Bond in Blofeld soočita v ruševinah stavbe MI-6, je med njima neprebojno steklo. Blofeld Bondu izza stekla pove, da ima le nekaj minut, da reši doktorico, nato pa odkoraka v helikopter. Ko v zadnjem dejanju Ethan Hunt in ekipa Solomona privabijo v garažo, okrog njega postavijo kocko iz neprebojnega stekla. Solomon lahko razbija in strelja, a v kocko spustijo uspavalni plin. Ne Bond ne Hunt se s starejšim zlobnim belcem ne spopadeta mano-a-mano.

Oba filma imata pomembno dejanje v palači Blenheim

blenheim-palace

James Bond prvič sreča Blofelda v palači Cadenza v Rimu, ki pa je v resnici 300 let stara palača Blenheim v Angliji, v kateri živi vojvoda Marlborougha. Ethan Hunt v tej palači uspava britanskega predsednika vlade in direktorju Cie dokaže, da Syndicate zares obstaja. Začetna kadra pročelja sta v obeh filmih skoraj identična in snemana zvečer.

V obeh filmih sta stranski vlogi priključeni na bombo

stranska-vloga-bomba

James Bond mora v zadnjem dejanju rešiti dr. Swann (ker film o 007 brez dame v težavah ne more obstajati), ki je zavezana in priključena na eksploziv, s katerim so nameravali porušiti uničeno stavbo MI-6. Bond jo v zadnjem trenutku reši in skupaj pobegneta na varno (oziroma za Blofeldom v helikopterju). V Misiji nemogoče Solomon Lane bombo namesti na Benjija, s čimer hoče izsiljevati Hunta. Hunt na prebrisan način pretenta Lana, zato ta zadnji hip (19 stotink pred detonacijo) ustavi odštevanje.

V obeh filmih sta glavna pomagača ogromna, tiha in brutalna

henchmen

Bonda preganja in pretepa velikanski pomagač Hinx, medtem ko je Huntu neprestano za petami drobilec kosti, švedski hrust Bone Doctor. Prvega Bond ubije, ko ga vrže z drvečega vlaka, drugega pa z golimi rokami ugonobi Ilsa.

4 Comments

  1. […] še ne misli posloviti. In prav je tako. (Peti del, Rogue Nation, je bil zelo kvaliteten in boljši od Bonda tistega leta, ki ga je sumljivo kopiral.) Šesta instalacija nemogoče misije nima niti podnaslova, niti znane […]

Komentirajte

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.